Državni službenici ponovo protestovali: “Možete zamisliti kako preživljavamo s našim primanjima”

Samostalni sindikat državnih službenika i zaposlenika u Institucijama Bosne i Hercegovine održao je danas protest na Trgu Bosne i Hercegovine, ispred zgrade državnih institucija.

Predsjednik tog sindikata Salih Karčić je kazao novinarima da danas organiziraju sedme u nizu proteste s istim ciljem kao i prethodnih šest.

Ništa se ne mijenja, obnavljamo svoje zahtjeve. Tražimo potpisivanje kolektivnog ugovora. Mi smo jedina država u Evropi u kojoj nije potpisan kolektivni ugovor između poslodavca i zaposlenih u državnim institucijama“, naveo je Karčić.

Kazao je da je osnovica za obračun plate 535 KM, napominjući da je to osnovica iz 2009. godine.

Napomenuo je da je u 2009. godini potrošačka korpa bila 1.400 KM, a u augustu ove godine je iznosila 2.900 KM.

Možete zamisliti, s našim primanjima, kako preživljavaju zaposleni u institucijama“, naveo je Karčić.

Istaknuo je da su poslali zahtjev Vijeću ministara BiH, koje je njihov poslodavac, da im dodijeli 100.000 KM kako bi podijelili 100 KM socijalne pomoći najuguženijima u državnim institucijama u cijeloj državi.

Nikad se poslodavac nije oglasio ni očitovao, niti je poduzeo bilo šta po tom pitanju. Vidimo u medijima kako RS i Federacija BiH dijele socijale pomoći zaposlenima u državnim institucijama. Međutim, na držvnom nivou toga nema“, kaže Karčić.

Naglašava da im od 2009. godine, praktično, nisu povećane plaće.

Na sceni je projekat urušavanja državnih institucija“, zaključio je Karčić, te dodao da je 120 uposlenika od Nove godine napustilo državne institucije.