Elektroprivreda BiH donijela odluku o rudarima

Nakon što su rudari u više rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine, a koji se nalaze u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH danas odbili sići iz ove kompanije su potvrdili da će ovaj problem biti riješen.

Podsjetimo, sve je kulminiralo nakon današnje odluke preduzeća “Elektroprivreda BiH” da svojim uposlenicima isplati jednokratne pomoći u iznosu od 750 KM, dok ovom odlukom nisu obuhvaćeni zaposleni u rudnicima.

Naime, iz Elektroprivrede BiH za N1 su naveli da je naloženo upravama rudnika da donesu identične odluke te isplate iznos od 750 KM.

Nešto ranije, razgovarali smo sa federalnim ministrom energije i rudarstva Nermin Džindić koji nam je rekao da će naredne sedmice održati sastanak sa predstavnicima rudara.

Podsjetimo, rudari u više rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine, a koji se nalaze u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH odbili su danas sići u jame.

Kako je za N1 kazao Sinan Husić , predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, radovi su obustavljeni u rudnicima Breza, Zenica, Kakanj, Tuzla, Kreka dok se u jami Raspotočje radi navodeći da moraju zaštititi opremu te da su time pokazali više savjesti od nadležnih.

Vidjet ćemo sve, do kraja dana realno je očekivati da to dobije širu dimenziju od one koju smo imali danas, a nakon što dođe druga smjena”, poručio je Husić.

Za sutra je najavljena i press konferencija Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH u vezi s ovom temom.

Elektroprivreda BiH će radnicima isplatiti po 750 KM, rudari neće dobiti ništa

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine donijela je odluku o isplati novčane pomoći radnicima zaposlenim u ovom javnom preduzeću na ime pomoći zbog rasta inflacije.

Tom odlukom su izuzeti rudari iz rudnika Koncerna EPBiH, potvrđeno je u Samostalnom sindikatu radnika rudnika u Federaciji BiH.

Usvojena je odluka prema kojoj će radnicima u EPBiH biti isplaćeno 750 KM, a rudari nisu obuhvaćeni“, saopćeno je iz Sindikata u kojem su razočarani ovim potezom EPBiH.

S druge strane, generalni direktor EPBiH Admir Andelija potvrdio je da je donesena odluka o isplati pomoći radnicima.

EPBiH je u skladu sa Uredbom Vlade FBiH kao što su to uradili BH Telecom, BH Pošta, Željeznice FBiH i mnogi drugi donijela odluku o isplati pomoći radnicima EPBiH, ali u znatno manjem iznosu u odnosu na pobrojane i u odnosu na odluku Vlade (1.080 KM ili manje, op. a.).

Pomoć će biti isplaćena u oktobru uz septembarsku plaću. EPBiH u skladu sa Odlukom Vlade FBiH nije nadležna za donošenje takvih olduka za rudnike jer odluke donose uprave preduzeća, a rudnici imaju svoje uprave“, kazao je Andelija, piše Faktor.

“Odluka Elektroprivrede BiH je dno dna!”

Kako smo i naveli, na pomoć u periodu teške ekonomske krize ne mogu računati radnici rudnika iz sastava koncerna EP BiH.

Ovakva odluka izazvala je novo ogorčenje rudara, koji su za sutra u RMU Breza najavili konferenciju za medije, na kojoj će se zvanično izjasniti o odluci i narednim koracima sindikata.

Dno dna. Ovo je odluka koja u sebi sadrži i dozu idiotizma. Kad trebamo motivirati ljude da nam ponude proizvodni rezultat, kad nam je ugalj potreban kao nikad do sad u proteklih 30 godina, donese se odluka u kojoj rudari budu zaobiđeni.

Tvrdi se da to ne može biti u nadležnosti Elektroprivrede, a to može i mora biti u nadležnosti Elektroprivrede, jer rudnici uglja u sastavu koncerna nemaju uprave, njima upravlja EP BiH putem prokuriste i direktora. To je tako utvrđeno statutom EP BIH. Ovo će proizvesti niz negativnih posljedica“, kazao je za Dnevni avaz Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika uglja u FBiH.

Na sutrašnjoj konferenciji za medije predstavnici Sindikata će, pored ostalog, upoznati javnost i o cijenama uglja koji se isporučuje EPBiH, koja po Husićevim riječima iznosi 48 KM po toni, dok je njegova tržišna cijena više od 220 KM.