Foto: Predsjedništvo BiH

Erdogan se sastao sa članovima Predsjedništva BiH, sastanku prisustvuje i Dodik

Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske u posjeti je Bosni i Hercegovini, a u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine sastao se sa predsjedavajućim Šefikom Džaferovićem i članovima Željkom Komšićem i Miloradom Dodikom.

Erdogan je oko 12:00 sati stigao na Međunarodni aerodrom Sarajevo, gdje su mu dobrodošlicu poželjeli ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, generalpukovnik Senad Mašović, ambasador Turske u BiH Sadik Babur Girgin te predstavnici Ambasade Turske, a ispred Predsjedništva BiH je dočekan uz najviše vojne počasti.

Ispred te državne institucije su ga dočekali Džaferović i Komšić dok Dodika nije bilo.

Također, veliki broj građana se okupio ispred Predsjedništva kako bi poželjeli dobrodošlicu Erdoganu, a osim toga, ushićeno su ga snimali i fotografisali.

U poslijepodnevnim satima, nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH, turski predsjednik bi se trebao sastati i sa članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Nakon Sarajeva, Erdogan putuje u Beograd, gdje ga pored sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vućićem, očekuje niz programa.

Foto: Predsjedništvo BiH
Foto: Predsjedništvo BiH

Posljednja stanica šire regionalne turneje bit će Hrvatska. Erdogan će u četvrtak u Zagrebu održati sastanke s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem te premijerom Andrejom Plenkovićem.

Uz predsjednika Erdogana, delegaciju Republike Turske trebali čine: ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu, ministar unutrašnjih poslova Süleyman Soylu, ministar odbrane Hulusi Akar, ministar industrije i tehnologije Stafa Varank, ministar poljoprivrede i šumarstva Vahit Kirişçi, ministar trgovine Mehmet Muş te ministar prometa i infrastrukture Adil Karaismailoğlu.

Također, u delegaciji su i zamjenik predsjednika AK Partije Ömer Çelik, zamjenik predsjednika AK Partije, parlamentarac AK Partije ispred Grada Bursa Efkan Ala, predsjednik Parlamentarne grupe prijateljstva Turkiye-Bosna i Hercegovine Refik Özen i ambasador Turske u Sarajevu Sadık Babür Girgin, najavljeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Važan je trenutak u kojem turski predsjednik posjećuje Bosnu i Hercegovinu. Početak je predizborne kampanje, ali se i intenziviraju rasprave o implementaciji rezultata, u svjetlu neuspjelih pregovora o izbornoj reformi, mogućnosti da visoki predstavnik Christian Schmidt nametne izmjene Izbornog zakona, te najava o teritorijalnoj reorganizaciji Federacije BiH, kao HNS-ov odgovor.

Iako su do sada posjete turskog predsjednika obilježile ekonomske teme sa liderima, ovaj put, mnogi analitičari smatraju da će fokus biti izborna reforma s obzirom na to da će nakon Sarajeva posjetiti i službeni Zagreb.

No, član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, koji za Erdogana uvijek ima samo riječi hvale, tvrdeći da je veliki državnik, smatra kako će i ovoga puta dominirati ekonomske teme.

Erdogan je posljednji put u BiH bio u augustu prošle godine, nakon što je prisustvovao vjenčanju kćerke lidera SDA, Bakira Izetbegovića, a zatim se susreo s članovima Predsjedništva BiH.

Nakon današnjeg sastanka u Predsjedništvu BiH, bit će održana press konferencija.