Foto/ Političke stranke nastavljaju zloupotrebljavati djecu za ličnu promociju

U prvoj sedmici predizborne kampanje Ombudsmeni BiH pozvali su sve političke stranke da pokažu da im je zaista stalo do djece i njihovih prava na način što će djecu u potpunosti isključiti iz bilo kakvih aktivnosti koje se mogu dovesti u vezu sa političkim zagovaranjima ili promocijama.

Apel Ombudsmena bio je uzaludan jer iskorištavanje djece u vlastitoj promociji i dalje koriste sve stranke, piše Žurnal.

Iz HDZ-a BiH obavijestili su javnost da su 15. septembra zajednička kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabor BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović posjetili Kreševo.

Uz kandidatkinju Krišto i predsjednika Čovića, te dužnosnike HDZ-a BiH izvršne i zakonodavne vlasti, u posjeti općini Kreševu nazočili su i kandidati i nositelji lista, lija Nakić, nositelj liste za Sabor ŽSB, Lidija Bradara, nositeljica liste za Parlamet Federacije BiH i Marinko Čavara, nositelj liste za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Izaslanstvo je posjetilo i dječji vrtić ‘Radost’ gdje ih je o radnim obavezama informirala Dajana Pecirep, ravnateljica vrtića.

Najvažnija su ulaganja u mlade ljude, počevši od ovih najmanjih. Što god možemo pomoći, sa županijske, entitetske i državne razine vlasti, nastaviti ćemo pomagati sve lokalne projekte“, poručila je Krišto, obavijestili su javnost iz HDZ-a BiH.

Zloupotreba djece za političku promociju užurbano je počela dan prije početka zvanične predizborne kampanje. Idealna prilika za političare bio je početak školske godine.

Ni Borjana Krišto, kao i njene kolege iz drugih političkih stranaka širom BiH, nije bila propustila priliku za vlastitu promociju.

Borjana Krišto, kandidatkinja Hrvatskog narodnog sabora BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH čestitala je učenicima početak školske godine, posebno prvašićima te njihovim roditeljima, nastavnicima i učiteljima”, saopćili su iz HDZ-a BiH.

Javnost je obaviještena da su svečanom programu u prigodi početka nove školske godine u Osnovnoj školi Bartola Kašića u Mostaru uz Borjanu Krišto, kandidatkinju za hrvatskog člana Predsjedništva BiH nazočili i predsjednik HNS BiH i HDZ-a BiH Dragana Čovića, Darijana Filipović, nositeljica liste za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Slaven Zeljko, nositelj liste za Skupštinu HNŽ-a te Mario Kordić, gradonačelnik Mostara i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH dr. Dragan Čović.

Uz posjetu Osnovnoj školi Bartola Kašića upriličeno je i otvorenje novog parka dječjeg igrališta a nakon svečanih obraćanja, izaslanstvo je posjetilo i udrugu Vedri osmjeh, te razgovaralo s Danijelom Kegelj, ravnateljicom JU Dječji vrtić i predsjednica UO Udruge Vedri osmjeh.

U Sarajevu kantonalna ministrica odgoja i obrazovanja u Sarajevu Naida Hota-Muminović svečanom priredbom i presijecanjem vrpce otvarala je rekonstruisani sprat Vrtića “Ilijaš”.

Iako ministrica nije kandidat na ovim izborima, njena stranka Narod i pravda nije propustila priliku da se ovom vijesti pohvali na svojoj fb stranici.

Priliku je iskoristio i njen stranački kolega Nermin Muzur.

Zajedno sa ministricom Hota-Muminović, njenim stranačkim kolegom Enver Hadžiahmetović ministrom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS priliku za ličnom promocijom preko djece nije propustio ni premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Sretan sam što imamo još jednu školu u kojoj naši đaci i nastavno osoblje imaju ugodne uslove za učenje i rad! Štedimo energiju, a osim toga, objekt sada i mnogo ljepše izgleda. U Osnovnoj školi ‘Zajko Delić’ u Vogošći obilježili smo završetak radova na objektu škole, a u okviru projekta ‘Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo’.

Ono što smo i obećali, to i ospunjavamo, poboljšavamo uslove u školama, studentskim domovima, domovima zdravlja… nastavljamo dalje u istom smjeru!”, napisat će premijer Forto na svom fb profile.

Ranije smo pisali da priliku za ličnom promocijom nije propustio ni federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

Povratničkoj djeci dijelio je udžbenike koje je nabavio od prijatelja i koalicionog patnera.

Ni njegova matična stranka ne kaska puno za njim kada je u pitanju zloupotreba djece za vlastitu promociju. Tako su na skupu održanom u Šerićima upravo djeca bila zadužena da nose stranačke zastave.

Ni kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH Željka Cvijanović (SNSD) nije propustila priliku da kamere RTRS-a zabilježe i objave njenu posjedu socijalno ugroženoj porodici iz Osmaka koja ima šestoro djece.

U međuvremenu, dok skoro svi politički subjekti ne mare puno što koriste djecu za ličnu promociju pitali smo Centralnu izbornu komisiju da li su oni postupali zbog zloupotrebe djece.

Umjesto odgovora na Žurnalov upit iz CIK-a su dan nakon Žurnalovog upita izdali “Apel da se ne zloupotrebljavaju djeca u izbornoj kampanji”.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine poziva političke subjekte, kandidate, medije i javnost da ne čine radnje koje dovode do povrede prava djece tokom izborne kampanje.

Politički subjekti ne bi trebali da pozivaju djecu na političke skupove i druga masovna okupljanja, a na roditeljima je prije svega odgovornost da ne vode djecu na takva okupljanja i da ih zaštite od nepotrebnih izlaganja”, saopćili su iz CIK-a.

Iz CIK-a nisu odgovorili na pitanja Žurnala da li su zaprimili prijave ili po službenoj dužnosti postupala zbog zloupotrebe djece u predizborne svrhe od strane političkih subjekata.

Iz institucije Ombudsmena BiH u odgovoru na Žurnalov upit naveli su da nisu do sada imali žalbe koje se tiču zloupotrebe i kršenja, odnosno ugrožavanja prava djece u političkim kampanjama.

Međutim, prethodnih godina je bilo takvih predmeta kojima se Ombudsmenima ukazivalo na grubu zloupotrebu prava u političke svrhe (npr. korištenje stranačkih prostorija za različite radionice djece, fotografisanje političkih kandidata sa djecom i uručivanje poklona sa vidno istaknutim stranačkim oznakama, objavljivanje fotografija djece na društvenim mrežama”, naveli su iz Institucije Ombudsmena BiH.

(Lica djece na fotografijama zatamnjena su intervencijom Žurnala)