Google Maps uvodi uslugu koja će vam smanjiti potrošnju goriva

Google širi uslugu karata koju su počeli testirati prošle godine, a radi se o izračunu najjeftinije, odnosno, energetski najpovoljnije rute.

Nakon što je testirao uslugu prošle godine u SAD-u i Kanadi, Google Maps u više od 40 evropskih zemalja uvode “eko-rutu”, odnosno, energetski najpovoljniji mogući put, a da bi odabir bio što tačniji, postoji i opcija odabira goriva koje koristite.

Ova će usluga istaći rute za koje je potrebno manje energije, a među zemljama u Evropi koje će to već od danas moći isprobati, nalaze se Francuska, Irska, Poljska, Španjolska i Velika Britanija. u Njemačkoj je ova opcija uvedena prošli mjesec.

Pri odabiru rute moći ćete odabrati i vozi li vaš automobil na dizel, benzin, kombinaciju s plinom ili imate električno vozilo, pa će i procjena biti tačnija.

U Googleu ističu da će ovo možda značiti da će automobile koji voze na dizel odvesti na autocestu gdje su ti automobili najefikasniji, piše Tech Crunch.

Kako biste pokrenuli opciju izračuna energetski povoljne rute na Google Maps, kliknite na svoj profil ili profilnu sliku na kartama te potom odaberite Postavke (Settings). Nakon toga odaberite Postavke navigacije (Navigation Settings) i potom odskrolajte do Opcije rute. Tu možete aktivirati, odnosno, deaktivirati uslugu ekološke vožnje.

Google tvrdi da je uvođenjem ove opcije u SAD-u i Kanadu omogućio smanjenje emisije ugljičnog dioksida jednaku oko 100.000 automobila.