Foto: Arhivska fotografija

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva podnosi krivičnu prijavu protiv režisera filma “Sarajevo safari”

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Ljubiša Ćosić, najavio je krivičnu prijavu protiv Mirana Zupaniča, režisera dokumentarnog filma “Sarajevo Safari”.

Inače, to je film koji govori o dolascima bogataša koji su plaćali Srbima tokom rata kako bi sa linija odakle su agresori držali grad pod okupacijom “lovili ljude”.

Inače, brojne teške stvari se spominju u filmu, a posebno je teška ona da su bogataši plaćali višu cijenu ukoliko bi žrtva bila dijete.

Počinjem ovih dana konsultacije sa advokatima i podnosim krivičnu prijavu protiv slovenačkog režisera Mirana Zupaniča zbog gnusnih laži i izmišljotina koje je upakovao u filmu pod nazivom ‘Sarajevo safari’“, potvrdio je za “Glas” gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Riječ je, naime, o filmu čija je najava podigla veliku buru u javnosti jer je fokus stavljen na bogate strane “snajper turiste” koji su plaćali, prema navodima autora, da tokom posljednjeg rata u BiH sa položaja Vojske Republike Srpske pucaju po civilima u Sarajevu, a prikazan je proteklog vikenda u okviru jednog sarajevskog festivala.

Kolege su gledale film koji je, sad je i potvrđeno nakon prikazivanja, pun laži, bez činjenica. Idemo u pripremu krivične prijave protiv Zupaniča.

Riječ je o potpuno ostrašćenom čovjeku. Tražićemo da budu razotkriveni svjedoci kojima su lica bila zaštićena”, rekao je Ćosić koji je ranije najavio da će konačnu odluku o prijavi donijeti nakon što film bude prikazan, piše Glas Srpske.

Beograd je, kako navodi Zupanič, koji je i scenarista filma, bio početna stanica za “avanturiste” koji su kretali u “safari lov na ljude”, a žrtve su bili civili.

Tvrdi i da su, prema nekim svjedočenjima, u organizovanju “safarija” učestvovali i pojedinci iz redova Vojske Republike Srpske i Vojske Jugoslavije.

U jednom od prvih intervjua u kojem je pričao o film, istakao je da ne zna koliko je ljudi učestvovalo u toj, kako kaže, “igri ubijanja” ni ko je u tome učestvovao, dodavši da im nije bila namjera identifikacija konkretnih ljudi, jer im, kako je rekao, s obzirom na delikatnost teme te informacije nisu ni bile dostupne.