Guverner Donjecke oblasti: “Ako Rusija anektira četiri oblasti, šanse za nuklearni napad su veće”

Guverner Donjecke oblasti u istočnoj Ukrajini Pavlo Kirilenko rekao je da bi šanse za pokretanje nuklearnog napada mogle porasti ukoliko bi Vladimir Putin lažno proglasio četiri ukrajinska regiona ruskim.

Ukrajina mora biti spremna“, rekao je regionalni guverner navodeći da bi pribjegavanje nuklearnoj opciji značilo ambis za Rusiju.

On je za Sky News govorio o pet dana glasanja na lažnim referendumima o tome da li da se pridruže Rusiji u dijelovima njegove regije pod okupacijom Rusije, kao i u regijama Lugansk, Zaporožje i Herson, sve na istoku i jugu države.

Očekuje se da će rezultati, koji neće biti međunarodno priznati, otkriti ubjedljivu pobjedu onih koji su “za” pripajanje ovih teritorija Rusiji.

Kirilenko je rekao da taj potez ništa neće promijeniti za Ukrajinu, koja se namjerava boriti da povrati svu zemlju koju su zauzele ruske snage.

Također je pozvao stotine hiljada ruskih muškaraca koji su mobilisani da se bore na liniji fronta: dođite u Ukrajinu i umrite, budite ranjeni ili zarobljeni – ili ostanite u Rusiji i ustanite protiv Putinovog režima.