Hadžihafizbegović se oglasio o smjeni: “Skinule su me službe susjedne zemlje, ne Vlada KS”

Emir Hažihafizbegović, sada već bivši direktor Kamernog teatra 55, prokomentarisao je smjenu sa čela ove kulturne institucije.

Hadžihafizbegović je kazao da je njegova smjena nezakonita.

Ovaj teatar veći je i važniji i od mene i od Vlade i od egzekutora ministra Avdića i od predsjedavajućeg Skupštine i od poslanika. Čestitam novom v.d. direktoru mom kolegi Muhamedu Hadžoviću.

Mlad, pametan, sjajan umjetnik. Duboko vjerujem da će do konkursa za novog direktora uspješno voditi teatar u kome i igra i napravio je fenomenalne glumačke kreacije”, napisao je Hadžihafizbegović.

Potom je Hadžihafizbegović govorio o Vladi KS o čemu će kaže detaljnije naredne sedmice.

Narušili su pravni sustav države Bosne i Hercegovine sa elementima krivičnog djela. Ali to dragi građani Sarajeva i ne čudi jer većinu te vlade kontroliraju bezbjedonosne službe jedne susjedne zemlje.

Te službe su mene skinule a ne Vlada KS. Morali su požuriti jer trajaće jos samo 23 dana. Mašem vam sa službenog puta iz Zagreba koji su čekali da me lakše odstrele”, kazao je Hadžihafizbegović.

Također, Hadžihafizbegović je postavio zanimljivu sliku kao komentar smjene. Na kraju je prenio pozdrave od Miroslava Ćire Blaževića.

Podsjetimo, dužnosti direktora je razriješen 6. septembra, prije isteka mandata na koji je imenovan, jer Skupština KS nije usvojila izvještaj.

Sjednica skupštine KS je bila 24. maj, kada za četiri javne ustanove kulture nisu usvojeni izvještaju o radu i finansijski izvještaj.

Nakon toga donosi se zaključak Skupštine da se smjenjuju Upravni i Nadzorni odbori. Nakon čega idu imenovanja v.d. Upravnih i Nadzornih odbora, a zaključak je bio 7. juna”, pojasnio je ministar Avdić.

Naglašava da je Vlada ta koja razrješava direktora javnih ustanova, u konkretnom slučaju i kada je u pitanju Emir Hadžihafizbegović.

Potvrdio je i da je za v.d. direktora Kamernog teatra 55 imenovan Muhamed Hadžović, te da je Vlada potvrdila njegovo imenovanje.

Inače, Muhamed Hadžović je sarajevski glumac s dugogodišnjom uspješnom karijerom i nizom pozorišnih i filmskih uloga.

I u druge tri kulturne ustanove su imenovani v.d. direktori.

U Muzeju Sarajeva je imenovan Hamdija Dizdar, u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR) Maja Salkić Burazerović, a Historijskom arhivu Sarajevo Ismeta Džigal Berkovac.