Hakovane Facebook stranice “Dnevnog avaza”

Facebook stranice bh. medija “Dnevni avaz” jutros su na meti napada hakera.

Najoštrije su osudili napade na medije.

Dnevni avaz obavještava čitaoce, ali i sve istražne i druge relevantne faktore u Bosni i Hercegovini da je izvršen novi atak na našu kuću i slobodno novinarstvo.

Naime, u jutarnjim satima hakovane su sve Facebook stranice ‘Dnevnog avaza’. Uređivački kolegij naše kuće najoštrije osuđuje ovaj novi udar na slobodne i nezavisne medije”, navode iz Dnevnog avaza.

Također, traže hitnu reakciju nadležnih istražnih organa kako bi se utvrdilo ko stoji iza još jednog napada na “Dnevni avaz”.

Kolegij Sarajevske sehare također osuđuje napade na sve medije i novinare, a kojih će sasvim je izvjesno biti sve više u narednom periodu kako kampanja bude odmicala.

Podsjetimo, hakovanje Facebook stranica u Bosni i Hercegovini posebno je “u trendu” posljednjih nekoliko mjeseci.

Tako smo od početka godine mogli vidjeti ogroman broj političara, istaknutih ličnosti i gotovo svih koji se usude kritikovati određenu stranu u politici kako redom gube stranice koje su godinama koristili.

Nije prvi put ni da medijske kuće na ovaj način ostaju bez stranica, a vrijedi spomenuti i da je BUKA nedavno imala isti problem.

Damir Marjanović, zastupnik u Skupštini KS i jedand od lidera nove stranke na našoj političkoj sceni “Za nove generacije”, ponovo je prije nekoliko sedmica ostao bez nove stranice koju je kreirao nakon napada na staru krajem godine.

Marjanović je još u decembru ostao bez stranice koja je brojala preko 20.000 pratilaca, a iako je ta stranica vidljiva on i njegov tim ne mogu pristupiti i vršiti promjene i nove objave.