Hiljade sudionika na 15. “Utrci za ozdravljenje” u Sarajevu, trčala i Sebija Izetbegović

Jubilarna 15. Utrka/šetnja za ozdravljenje “Race for the cure” održana je danas u Sarajevu uz učešće nekoliko hiljada sudionika.

Cilj utrke je osnaživanje zdravlja žena i njihove borbe protiv raka dojke.

Inače, utrka je međunarodni događaj koji se održava u više od 150 gradova širom svijeta.

Događaj je humanitarnog karaktera, a prihodi se usmjeravaju za mamografske preglede u ruralnim područjima Bosne i Hercegovine i druge vrste pomoći ženama koje su oboljele od raka dojke.

Utrka/šetnja za ozdravljenje “Race for the Cure” je najveći sportski događaj za promociju važnosti ženskog zdravlja.

Prikupljena sredstva su od izuzetnog značaja, s obzirom da se svake godine u Europi dijagnosticira 500.000 novih slučajeva oboljenja od karcinoma dojke, a 130.000 osoba nažalost izgubi život.

Kao uvod u današnji događaj organizacija “Think Pink” jučer je na Vilsonovom šetalištu upriličila Dan zdravlja. Građani su imali priliku besplatno obaviti mamografiju, ultrazvuk dojki, ultrazvuk štitne žlijezde, mjerenje nivoa glukoze, pritiska, holesterola i mokraćne kiseline.

Također su im iz organizacije “Think Pink” osigurali i konsultacije sa psiholozima, ginekologom, radiologom, ljekarom opće prakse i nutricionistima. Na raspolaganju su im bili i edukativni materijali o ženskom zdravlju, prevenciji bolesti i karcinomu dojke.

Organizacija “Think Pink” se već dugi niz godina bavi osnaživanjem zdravlja žena kroz različite aktivnosti, kako kroz podizanje svijesti, informisanje i edukaciju, tako i kroz pružanje direktnih zdravstvenih usluga i usluga psihosocijalne podrške ženama koje se suočavaju sa karcinomom dojke, ali i zdravim ženama u cilju jačanja svijesti o važnosti redovnih pregleda i brige za svoje zdravlje.

Zanimljivo je da smo na utrci mogli vidjeti i nekoliko poznatih lica, između ostalog i ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Benjaminu Karić, Kenana Magodu, Almu Čolo, ali i Sebiju Izetbegović koja se inače ne pojavljuje u javnosti.