HNS se oglasio o pucanju iz raketnog bacača u Lici

Incident s pucanjem iz raketnog bacača u nedjelju na utakmici u Lici zgrozio je i šokirao Hrvatski nogometni savez, ustvrdio je u srijedu HNS.

Pri tome je, kako navode u odgovoru Hini, ‘jedino utješno što niko nije stradao i što je počinitelj priveden’.

Glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak dodaje da u konkretnom slučaju vjeruju ‘da će državne institucije odgovarajuće procesuirati pojedinca koji se odlučio na ovakav način ugroziti živote drugih ljudi’ na utakmici NK Plitvice – NK Sokolac Brinje u Mukinjama.

Hrvatski nogometni savez oštro osuđuje svaki oblik verbalnog i fizičkog nasilja na nogometnim igralištima, radi preventivno na iskorjenjivanju svakog oblika nasilja na igralištima diljem Hrvatske, a svaki se incident pokušava adekvatno sankcionirati”, kažu u HNS-u.

O kazni za klub NK Plitvice, kao organizatora ove utakmice, odlučit će disciplinski sudac, na što HNS nema izravni utjecaj, kaže Pacak, te naglašava da se HNS ‘maksimalno zalaže za iskorjenjivanje nasilja i da disciplinske odluke to trebaju reflektirati‘.

Također treba reći da HNS u proteklom razdoblju intenzivno komunicira s MUP-om, između ostaloga i u kontekstu rada na Protokolu o organizaciji utakmica visokog rizika, kaže Pacak i naglašava da i Odjel prevencije, sigurnosti i integriteta pokreće različite preventivne aktivnosti “kako bismo stali na kraj nasilju, verbalnom i fizičkom, na nogometnim stadionima i igralištima”.

U policijsku postaju Korenica u utorak je na ispitivanje priveden 26-godišnjak iz Smoljanca za kojeg se sumnja da je u nedjelju na nogometnoj utakmici iz zolje, jednokratnog protutenkovskog raketnog bacača, ispalio nepoznato eksplozivno sredstvo, koje je eksplodiralo, potvrdila je policija u Gospiću.

Policija je do snimke došla preko medija i utvrdila da je neko zaista iz zolje ispalio eksploziv, ali ne minu već neko pirotehničko sredstvo, no svejedno bi mogao odgovarati za ozbiljno kazneno djelo ‘dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom’.

Snimka incidenta koji se dogodio uoči utakmice na stadionu NK Plitvice, gdje su igrali domaći klub i NK Sokolac iz Brinja, ubrzo se proširila po društvenim mrežama.