Izvozili smo drva, a uvozili papir, karton, pa čak i čačkalice

Od januara do augusta iz Bosne i Hercegovine je izvezeno proizvoda u vrijednosti od 11 milijardi i 889 miliona KM, što je drastičan skok u odnosu na isti period prošle godine.

Prema podacima statističara, najviše smo izvozili metale, a na spisku izvoznih proizvoda su čak i šeširi. Što smo uvozili, a što smo izvozili i kome?

Statistika robne razmjene BiH sa inostranstvom od januara do avgusta ove godine pokazuje da je izvoz za 35,8 posto viši nego prošle godine, a da je vrijednost uvoza veća za oko 40 posto.

To govori da naša privredna društva uprkos teškoj situaciji, i u ovoj postkovid situaciji i novim ratnim sukobima, da naša privredna društva i dalje posluju dobro”, kaže Slavica Marković, iz Privredne komore Republike Srpske za BHRT.

Na pitanje šta smo izvozili, a šta uvozili za ovih osam mjeseci, iz Spoljnotrgovinske komore BiH odgovaraju:

Električna energija, aluminijum, sjedala za automobile, izolovana žica i konstrukcije, tu su grede i daske, obuća i motorna vozila, s druge strane, najviše smo uvozili naftu, naftne derivate, aluminijum, automobile i druga motorna vozila”, kažu iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

U vrhu liste izvoza našli su se i proizvodi drvne industrije.

Naš rast je preko 40 i 50 odsto do sada. Montažne kuće imaju status finalnog proizvoda a naše drvne sortimente pretvaramo u finalni proizvod i kao ifnalni proizvod šaljemo širom svijeta”, ističe Milenko Stevanović, direktor kompanije za proizvodnju montažnih kuća.

Izvezli smo drva, a uvezli papir, karton, pa čak i čačkalice. Među uvoznim proizvodima za ovih osam mjeseci našle su se i šibice i pirotehnički proizvodi vrijedni million i po maraka, konopci i kablovi vrijedni preko pet miliona maraka, ali i kišobrani i suncobrani.

Mišljenja ekonomista su podijeljena. Dok jedni najavljuju da će inflacija nastaviti da galopira, drugi ističu da je veći izvoz razvojna šansa.

U svim tim međunarodnim kretanjima, inflacija se ne može izbjeći, mi ćemo biti najgore pogođeni. Mi ćemo platiti najveću cijenu jer se nalazimo u specifičnim monetarnim uslovima”, kaže ekonomista Aleksa Milivojević.

U narednom periodu očekujem da će se smiriti kako inflacija, ali i da će se postići dogovor, treba da iskoristimo novac koji dolazi u BiH, profiti koji su se stvorili da se mudrim plitikama kreira novi ekonomski rast u narednoj godini a mislim da će voe godine ekonomski rast biti preko 4 odsto”, pretpostavlja ekonomista Saša Stevanović.

Bosna i Hercegovina je, od zemalja članica EU, najviše robe izvozi u Hrvatsku, Italiju, Njemačku, Austriju, Sloveniju, potom Holandiju Francusku te Mađarsku.