“Kad je u Nogometnom savezu 2:1 protiv BiH, onda morate igrati sa Rusijom”

Nižu se reakcije nakon što je Nogometni savez Bosne i Hercegovine objavio da će u novembru fudbalska reprezentacija naše države odigrati prijateljski meč sa Rusijom, kojoj su i FIFA i UEFA uvele sankcije zbog agresije na Ukrajinu.

I zastupnik Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, nekadašnji kapiten Nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Vlatko Glavaš, oglasio se povodom posljednjih dešavanja u Nogometnom savezu.

Ona najbolje govore šta se dešava kada politike koje rade protiv države Bosne i Hercegovine preuzmu institucije, kao što su SNSD i HDZ preuzeli Nogometni savez BiH i rade na uništavanju naše reprezentacije.

To se dešava kada u Nogometnom savezu imamo omjer 2:1 protiv Bosne i Hercegovine, koji se nastoji prepisati na sve državne institucije”, rekao je Glavaš.

Tada i protiv svoje volje, nastavlja Glavaš, morate igrati prijateljsku utakmicu sa Rusijom.

Ne bi ništa bilo sporno da u tome postoje sportski motivi, ali bojim je da riječ o političkim motivima, i to onih politika koje ne misle dobro Bosni i Hercegovini. Nogometni savez mora biti vraćen u ruke onih koji Bosnu i Hercegovinu vole”, kazao je Glavaš.

Prema saznanjima medija pojedini bitni fudbaleri reprezentacije BiH već su odlučili da se neće odazvati na poziv za ovu utakmicu, ukoliko ga dobiju.

Podsjetimo, ranije su povodom najave ovog meča reagovali su iz Naše stranke, ističući da će, ukoliko se on zaista odigra, BiH biti moralni gubitnik, bez obzira na rezultat.

Ako se održi prijateljska utakmica Bosne i Hercegovine i Rusije, bit će to najveći poraz bh. sporta ikad, a pogotovo nogometa. Bit ćemo moralni gubitnici”, tvrde iz ove stranke.

Pozvali su sve iz Fudbalskog saveza BiH, stručnog štaba kao i igrače koji ovu utakmicu smatraju diskreditirajućom za BiH da je bojkotuju. Ujedno, pozvali su i građanke i građane da je ne gledaju ako se desi.

Vjerujemo da će prevladati razum i da utakmica neće biti održana. Ako se, pak, odluče da igraju ovu utakmicu, rukovodstvu Nogometnog saveza poručujemo da je to i kraj njihove karijere. Za to ćemo se pobrinuti od oktobra”, zaključili su u saopštenju.

Podsjetimo, o ovoj odluci zasjedao je Komitet za hitnost Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, a glasanje je bilo 5:1. Jedini koji je bio protiv je potpredsjednik Irfan Durić koji je tražio da o pomenutom odlučuje cijeli Upravni odbor.

Utakmica bi se trebala odigrati u novembru.