Kadirov ponovo izdao Putina i odbio mobilizaciju, zaprijetio da će poslati u rat one koji protestuju

Lider Čečenije Ramzan Kadirov poručio je kako Čečenija neće krenuti u mobilizaciju jer su “već premašili svoje ciljeve u ratu s Ukrajinom”.

Kadirov tvrdi kako je 20.000 ljudi učestvovalo u ratu s Ukrajinom, kako on i ruski zvaničnici nazivaju “specijalnoj operaciji”.

Kazao je kako je Čečenija premašili svoje planove za 245 posto.

U intervjuu za čečensku televiziju naveo je i da su srodnici od oko 40 žena koje su protestovale 21. septembra protiv rata u Groznom, već mobilizovani i poslani u Ukrajinu.

Zaprijetio je da će svaka osoba koja se pridruži protestima imati istu sudbinu, odnosno da će muževe i sinove žena koje budu izašle na ulicu poslati na prvu liniju.

Žene koje su protestovale su privedene.

Podsjetimo, predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio je djelimičnu mobilizaciju 21. septembra ove godine. Veliki broj Rusa počeo je bježati iz zemlja.

Vlasti su otišle toliko daleko da su ruskim aviokompanijama zabranule prodaju aviokarti muškarcima od 18 do 65 godina.

Rusi masovno bježe nakon naredbe za vojnu mobilizaciju, pogledajte snimke

Saobraćaj na istočnoj granici Finske s Rusijom “intenzivirao se” preko noći nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio djelimičnu vojnu mobilizaciju.

Ostao je pojačan u četvrtak, ali je pod kontrolom, saopćila je finska granična straža.

Na graničnom prelazu Vaalimaa, otprilike tri sata vožnje od drugog po veličini ruskog grada Sankt Peterburga, oko 13:15 po tri trake automobila protezale su se po 300-400 metara, rekao je granični zvaničnik Reutersu.

Ovaj prelaz je jedan od devet na finskoj granici sa Rusijom dugoj 1.300 kilometara, najdužoj u Evropskoj uniji.

Ministar odbrane Antti Kaikkonen izjavio je u srijedu da Finska pomno prati situaciju u susjednoj zemlji nakon Putinove naredbe u srijedu o mobilizaciji za rat u Ukrajini.

Putinova najava izazvala je bojazan da nekim muškarcima neće biti dozvoljeno da napuste Rusiju i podstakla je letove u jednom smjeru iz zemlje kako bi se brzo rasprodali.

Finski kopneni granični prelazi ostali su među rijetkim ulaznim tačkama u Evropu za Ruse nakon što je niz zapadnih zemalja zatvorio i fizičke granice i svoj zračni prostor za ruske avione kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.