Lavrov tvrdi da je Rusija spremna za pregovore, ali da to Ukrajina ne želi

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da Rusija ne odbija mirovne pregovore s Ukrajinom.

No, po njegovom mišljenju, što se pregovarački proces duže bude odgađao, to će se strane teže dogovoriti.

Šef ruskog MVP-a povezuje izostanak pregovora o rješenju sa stajalištem Ukrajine i zapadnih zemalja koje ga podupiru.

Ruski ministar vanjskih poslova podsjetio je da je stajalište Moskve o pregovorima iznio ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku s vodstvom Državne dume i šefovima frakcija.

Mi ne odbijamo pregovore, ali oni koji odbijaju trebaju shvatiti da će im biti teže pregovarati s nama što duže budu odugovlačili s tim procesom”, rekao je ministar.

Lavrov tvrdi da je tokom pregovora u Istanbulu u martu ukrajinsko izaslanstvo dalo prijedloge za mirno rješenje, koje je Rusija podržala, ali je nakon toga Kijev odstupio od postignutih dogovora.

Što se tiče pregovora, oni [Ukrajinci] su već sve rekli. Kažu da se pregovori mogu održati tek nakon pobjede Ukrajine. A onda, kada Rusija napusti ukrajinske zemlje, oni će biti spremni razgovarati, namećući nam svoje uslove“, rekao je Lavrov.

Lavrov je istako da je položaj Ukrajine aktivno podržan u EU, SAD-u i Velikoj Britaniji.

Ako je to njihov izbor, onda znamo kako možemo postići ciljeve koje je postavio ruski predsjednik Vladimir Putin u sklopu posebne vojne operacije”, tvrdi Lavrov.

Prema Lavrovu, Zapad se sankcijama pokušava riješiti jakih konkurenata, posebice Rusije i Kine.

Sve što Zapad radi je vođeno strahom od konkurencije. Na primjer, sankcije su jasna crta za uklanjanje jakih konkurenata, a ne samo Rusije i Kine”, rekao je.

Smatra da se takva nelojalna konkurencija očituje, posebice, u zabrani učešća sportista iz Ruske Federacije na međunarodnim takmičenjma, kao i u zdravstvenoj zaštiti.

Davno prije događaja u Ukrajini počela je birokratija s registracijom ruske vakcine Sputnik V, koje još nije registrovano”, podsjetio je Lavrov.

Prema njegovom mišljenju, pokušaji da se ograniči sudjelovanje ruskih izaslanstava u međunarodnim raspravama, uključujući i tijela UN-a, teže istom cilju.