Milorad Dodik: “Mi smo kao manje vrijedni, a oni su nekakav poseban narod”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ubijeđen je da će Narodna skupština Republike Srpske podržati njegov veto na davanje agremana novom njemačkom ambasadoru u BiH Thomasu Fitschenu.

Kao član Predsjedništva BiH dužan sam da štitim interese Republike Srpske do nivoa da pokrenem vitalni interes i ja sam to uradio“, kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodao je da Njemačka “prije nego što pošalje novog ambasadora mora da razgovara sa Republikom Srpskom, a ne o njoj”.

Njemačka stalno razgovara o nama. Mi smo manje vrijedni, nevrijedni, oni su nekakav poseban narod, a mi ti koji samo treba da dobijamo ćušku. To neće tako ići barem dok mi vodimo Republiku Srpsku”, istakao je Dodik.

Ocijenio je da to nije “priča o njemu, već da on na ovaj način daje priliku narodnim poslanicima da odluče o agremanu njemačkom ambasadoru”.

Dodik je optužio Njemačku da je učestvovala u “raspadu Jugoslavije, u satanizaciji Srba, u otcjepljenju Kosova i da je u svim ključnim pitanjima bila je protiv Srba”.

Zar mi treba na sve to da ćutimo? Ja nisam taj političar i čovjek”, kazao je on i optužio opozicione stranke u RS-u da o svemu tome “nemaju nikakakav stav i da su sterilni”.

Prema njegovim riječima, opozicija je “čekala ovo da pokaže svoje podaništvo strancima i nepripadnost ovom narodu i Republici Srpskoj”.

Dalje je naveo da je za Republiku Srpsku neprihvatljivo i da “nije u redu mentalni sklop ljudi” iz RS-a, koji prihvataju Christiana Schmidta za legalnog visokog predstavnika u BiH, mada njegovo imenovanje nije potvrdio Savjet bezbjednosti UN-a.

On je ocijenio da opozicija “nema nikakvu politiku, već samo Milorada Dodika kojeg pljuju”.

Opozicija je izgubljena u vremenu i prostoru, nema nikakvu energiju i ništa ne promovišu. Oni vjeruju samo da će nekakav međunarodni faktor smijeniti Milorada Dodika i zabraniti njegovo djelovanje da bi oni mogli biti neka vlast”, kazao je Dodik.

Povodom Dodikovog glasanja u Predsjedništvu BiH protiv davanja agremana novom njemačkom ambasadoru opozicione stranke su optužile Dodika da i dalje radi na međunarodnoj izolaciji Republike Srpske, posebno je sukobljavajući s Njemačkom, koja je jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera države i ovog entiteta.

Dodik je odluku o davanju agremana njemačkom ambasadoru u BiH proglasio veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske i pozvao narodne poslanike da se izjasne o njegovom vetu.

Prema Ustavu BiH, kada član Predsjedništva BiH iz RS-a pokrene veto, o njemu se izjašnjava Narodna skupština RS.

Veto je potvrđen ako za njega glasa dvotrećinska poslanička većina.