Milorad Dodik: “Odigrat će se meč s Rusijom, biće bojkota igrača ali napravit će se tim”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik gostovao je u emisiji “Oko” RTS televizije gdje je govorio ponovo o fudbalskoj reprezentaciji.

Dodik je još jednom potvrdio da direktno urgira za prijateljski meč Rusija – BiH, te da radi sve da do tog susreta dođe.

Dodik je na pitanje novinara hoće li do utakmice Rusija – BiH 19. novembra u St. Peterburgu doći, odgovorio sljedeće:

Fudbalski savez BiH, koliko ja znam, donio je tu odluku. Meni je to važno zbog Rusije. Ja neću ni tada navijati za Bosnu i Hercegovinu, ali mi je drago da se odigra jedna takva utakmica” naveo je Dodik.

Kazao je da je moguće da se igrači povuku, ali da se može napraviti sastav.

Vjerujem da će se utakmica odigrati. U ovom trentku djeluje da hoće. Vidjet ćemo, ima još vremena do toga. Ali mislim da ovi ljudi nisu spremni da se povuku. Moguće da dođe do bojkota igrača, reprezentativaca, ali je moguće da se napravi sastav koji je moguć, pa da se odigra ta utakmica”, rekao je član predsjedništva BiH.

Novinar emisije “Oko” zatim je postavio dodatno pitanje Dodiku: “Jedinstvena prilika da Srbi počnu da igraju za BiH?”

Srbi i ne bi trebali da igraju za Bosnu i Hercegovinu. Ali u ovom slučaju, imajući u vidu kontekst u kojem ni jedna evropska reprezentacija ne želi ili neće da igra fudbalsku utakmicu sa Rusijom, a koja je neopravdano izbačena iz svih takmičenja, klupskih i reprezentativnih, onda mi djeluje korektno i fer s naše strane, bar u RS-u, da pokušamo da se to desi”, izričit je lider SNSD-a.

Dodik vrijeđao Jusufa Nurkića

Dodik je brutalno vrijeđao i najboljeg bh. košarkaška Jusufa Nurkića.

Prvi čovjek Saveza nezavisnih socijaldemokrata osvrnuo se i na čestitku košarkaškoj reprezentacija BiH, koja se odlično borila na Eurobasketu.

Jesam čestitao, zato što se Francuska pokazala jednom od najjačih nacionalnih selekcija u košarci. Ja navijam za Srbiju. Nikada, nisam, ni tada nisam navijao za Bosnu.

Ali sam smatrao da je uspjeh nekih momaka, čak koji su igrali i kod mene, kod nas u klubu, Igokei, i koje znam lično. I njima sam čestitao.

Mada vidim da su neki, pogotovo Nurkić, toliko ostrašćeni. To ne vidimo kod ovih košarkaša u Srbiji. Oni su daleko, da ne kažem, kosmpolitskiji, nego ovi. Ovi su stalno u nekoj mržnji” smatra Dodik.

Dodao je da ga je Atić motivisao da čestita.

Edin Atić je dobar košarkaš i momak. On me motivisao da čestitam. A onda na kraju je sve to pokvario i srušio onaj Nurkić, svojim glupim izjavama”, kazao je Dodik.