Nastavljeno suđenje Sarajliću i ostalima, odbranama sporno neotvaranje predmeta

Kantonalni tužioci uložili su više od 20 materijalnih dokaza u nastavku suđenja pred Općinskim sudom u Sarajevu u predmetu protiv Asima Sarajlića i ostalih koji se terete za davanje dara i drugih oblika koristi.

Među dokazima tužioci su uložili akt “BH Telecoma”, u čijem je prilogu CD i listing poziva i SMS poruka s broja koji je koristio optuženi Muhamed Šehović, javlja BIRN BiH.

Tužilaštvo je istaklo da su relevantne poruke s listinga one koje se odnose na osobu pod nadimkom “Cvrle”.

Također, među dokazima se nalaze izvještaji Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, dokumenti koji govore o funkcijama optuženih u Stranci demokratske akcije (SDA), zabilješke policije te zabilješke o pretresanju.

Asim Sarajlić, Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović se optužnicom terete da su od 20. do 25. februara 2020., posredstvom Šehovića, ugovorili sastanak s delegatom za izbornu skupštinu SDA Velidom Tvrtkovićem, prije zakazanih unutarstranačkih izbora za predsjednika Kantonalne organizacije SDA Sarajevo, koji su bili planirani za 26. februar 2020. i za koje su bili predloženi kandidati Semir Efendić i Fikret Prevljak.

Tvrtkoviću su, kako se dalje navodi, obećali da će, korištenjem svog društvenog i uticajnog položaja koji imaju po osnovu pozicija unutar SDA, zaposliti njegovu suprugu u nekoj od institucija u kojima su na rukovodećim pozicijama kadrovi SDA ukoliko na tim izborima svoj glas dâ njihovom kandidatu za navedenu poziciju – Prevljaku.

Sarajlić je, stoji u optužnici, u tom periodu bio član Predsjedništva, odnosno potpredsjednik SDA, Delalić član Izvršnog odbora Općinske organizacije SDA Novi Grad Sarajevo, a Šehović nekadašnji tehnički sekretar stranke.

Sarajlićev advokat Nermin Mulalić uputio je primjedbu, između ostalog, na izvještaje o pretresanju jer, kako je naveo, nema dokaza o otvaranju predmeta.

Predmeti su oduzeti po naredbi Općinskog suda u Sarajevu, ali otvaranje nije provedeno. Nema traga tom procesnom trenutku”, kazao je Mulalić.

Delalićev advokat Kadrija Kolić također smatra da dio dokaza nije zakonit zbog, kako je rekao, nezakonitog snimanja, te da su pojedini dokazi irelevantni.

Šehovićeva braniteljica Nina Karačić je, osim isticanja problema otvaranja predmeta, kazala da osoba pod nadimkom “Cvrle” nije predmet postupka i da je irelevantna.

Nastavak suđenja planiran je 30. septembra 2022. godine.