Objavljena pisma ruskih vojnika: “Odbijamo se boriti, iscrpljeni smo…”

Desetak dana prije nego što je ukrajinska vojska oslobodila Izjum u regiji Harkiv, ruski vojnici napisali su najmanje 10 pisama svojim nadređenima.

U pismima zahtijevaju da ih se oslobodi aktivne dužnosti zbog “iscrpljenog morala, pogoršanog zdravstvenog stanja i nedostatka slobodnog vremena da vide svoje obitelji”.

Odbijam završiti svoju dužnost u specijalnoj operaciji na teritoriju Ukrajine zbog nedostatka godišnjeg odmora i moralne iscrpljenosti”, napisala je jedna osoba koja se predstavila kao zapovjednik u pismu koje je dobio Washington Post.

Deset pisama, datiranih 30. augusta, bilo je među mnogim stvarima koje su ostavljene u Izjumu nakon brzog povlačenja ruskih snaga uslijed ukrajinske protuofenzive.

Ukrajinski vojnici orignalna pisma su proslijedili Washington Postu koji je izvijestio o sadržaju pisama. Neka od njih su objavljena i na Twitteru.

Post ipak naglašava da vjerodostojnost pisama još nije potvrđena od strane neovisnih forenzičkih stručnjaka.

Jedan je vojnik napisao kako se nada da će biti razriješen dužnosti zbog “pogoršanja zdravstvenog stanja i izostanka potrebne medicinske pomoći”.

Drugi je naveo da proživljava “fizičku i moralnu iscrpljenost”, izvijestio je The Post, a prenosi Insider.

Druga pisma su otkrila da ruski vojnici nisu imali godišnji odmor i da su propustili važne obiteljske događaje poput vjenčanja ili rođenja djeteta.

Čini se da je 10 pisama napisano na sličan način, izvijestio je The Post, sugerirajući da su ih autori pisali zajedno.