Video/ Okršaj Kapidžića i Nihada Uka u debati: “Vi ste mladi pa možete prugu graditi 100 godina”

Tema Izborne debate na N1 jutros je bila infrastruktura, a stavove po ovom, itekako zanemarenom pitanju, iznijeli su Nihad Uk iz Naše stranke, Enver Bijedić iz Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine i Faruk Kapidžić iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Nažalost, skoro pa očekivano, umjesto o tome kako, šta i kada napraviti, posebno vrijeme moralo se odvojiti za osvrt na prošlost u kojoj se nije radilo mnogo.

Uk je konstatovao kako po ovom pitanju nema nikakvog opravdanja za Stranku demokratske akcije, nakon što je vlada Fadila Novalića za osam godina uništila preko 500 miliona KM namijenjenih infrastrukturalnim projektima, podsjetivši na slučajeve poput tunela Hranjen i hidroelektrane Vranduk.

Ističući da će na nivou Kantona Sarajevo, ukoliko dođe do pobjede SDA, doći ujedno i do razvoja saobraćajne infrastrukture, Kapidžić je upitan zašto do sada to nije bio slučaj.

Zato sam ja ovdje. Aktivirao sam se na prvi poziv jedne stranke, zašto me niko nije zvao prije. Recite mi – kada je bilo koja druga stranka tražila stručnjaka”, upitao je Kapidžić.

Potom se osvrnuo i na rekonstrukciju tramvajske pruge koja je još uvijek u toku na relaciji Čengić Vila – Ilidža, a što će i dovesti raspravu do usijanja.

Uk će vam reći hvalospjeve o rekonstrukciji pruge. Ono je posao od šest do osam mjeseci”, nastavio je, a na pitanje zašto ga SDA nije obavila ranije odgovorio je sa “zato što ja nisam bio tu”.

Nije SDA bila pozicija nikada da mogu završavati neke stvari koje su htjele, morate građanima objasniti kakav je sistem i kako se stvari rješavaju”, dodao je Kapidžić.

SDA apsolutno 25 godina vlada u Sarajevu. Oni su isključivi krivac. Nama danas spočitavaju tri mjeseca kašnjenja na rekonstrukciji pruge, a za 30 godina nije se metar pruge obnovio. Tu ih ne koči ni HDZ, ni SNSD”, odgovorio je Uk.

Vi ste mladi, pa možete dočekati da gradite prugu 100 godina, a ja ne mogu”, odgovorio je, između ostalog, Kapidžić.

Osvrčući se na ono što treba uslijediti nakon izbora, prokomentarisao je i eventualnu saradnju stranaka u interesu javnog dobra.

Šta da radimo sa strankom koja neće da sarađuje sa SDA ni na kojem nivou i nikad, a spremna je to uraditi sa HDZ-om i ostalim. Naša stranka, koja ima najmanje glasova, govori kako neće sa SDA. To nije ozbiljna stranka, ta stranka kao da je fakultetska vježba”, izjavio je Kapidžić, kojem je Uk odgovorio kako “niko ne želi sarađivati sa njima”.

Enver Bijedić je upozorio kako ima i drugih kantona, i većih od sarajevskog, a koji su saobraćajno vrlo izolovani, naglašavajući slučaj Tuzlanskog kantona.