Općina Stari Grad će pomoći u opremanju domova za majke Srebrenice

Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad Sareajevo obećao je da će pomoći u opremanju domova za majke Srebrenice.

“Ljubav za Majke Srebrenice” simbolični je naziv projekta koji podrazumijeva obavljanje kućne njege i svakodnevne asistencije majkama Srebrenice i Bratunca koje su se vratile na svoja ognjišta na kojima nerijetko žive same.

Iz tog projekta razvila se ideja za izgradnju Doma za majke Srebrenice u kojima bi im bio obezbijeđen smještaj i briga od momenta kada se više ne budu mogle same o sebi brinuti.

Projekat realizuje Međunarodni fond Emmaus i on je u završnoj fazi, a općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić odlučio je pomoći da se Dom za majke završi i svečano bude otvoren sljedećeg mjeseca kada će se majke moći i useliti.

Prilikom posjete Srebrenici Hadžibajrić je sa svojim saradnicima posjetio i Dom za majke Srebrenice kako bi utvrdio na koji način im se može pomoći.

Nakon toga primio je u svom kabinetu direktora Fonda Emmaus Hamzaliju Okanovića i pomoćnika za razvoj i saradnju Elmedina Škrebu, te je dogovorena konkretna saradnja.

Kada sam izjavio da majkama Srebrenice ništa ne smije nedostajati mislio sam i na sistemsko rješenje za njihovo zbrinjavanje kako ne bi bile prepuštene same sebi. Zbog toga mi je drago što je izgrađen Dom za majke Srebrenice koji ima upravo tu svrhu – da brine o njima kada više ne budu mogle biti same na svojim ognjištima. Apartmani za njihov smještaj su već završeni, a preostalo je još opremanje upravne zgrade i gerijatrije. Općina Stari Grad će obezbijediti 35.000 KM za te namjene kako bi projekat bio što prije završen, a majke zbrinute”, rekao je Hadžibajrić.

Najavio je da će se briga o majkama nastaviti i ubuduće.

Na godišnjem nivou izdvajat ćemo grant u iznosu od 25.000 KM za finansiranje rada Doma za majke Srebrenice kako bi im pomogli da brinu o majkama. Također, pozvat ćemo i naše pobratimske općine iz Republike Turske da nam se pridruže u finansiranju i da zajedno osiguramo sredstva kako ovim majkama nikada ništa ne bi nedostajalo”, dodao je Hadžibajrić.

“Majkama najvažnije da je Dom blizu Memorijalnog centra Srebrenica i mezarja”

Dom za majke Srebrenice sastoji se od upravne zgrade, apartmanskog dijela, osam bungalova i ambulante, a kapacitet mu je 102 kreveta.

Svi apartmani za majke su moderno opremljeni, posjeduju kuhinju, dnevni boravak, spavaću sobu i kupatilo. Boravak, briga, obroci, zdravstvena njega za majke će biti besplatni.

Direktor Fonda Emmaus Hamzalija Okanović je kazao da su se za smještaj u Domu već prijavile i starije osobe porijeklom iz Srebrenice koje trenutno žive u Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu i žele se vratiti u svoj grad.

Cijeli kompleks prilagođen je potrebama majki, a sve kako bi im pružili najbolje moguće uslove za njihov boravak. Emmaus vodi svakodnevnu brigu o njima, a naš primarni cilj je da im damo maksimum do kraja njihovog života.

Nemoguće je njima nadoknaditi ono što su izgubile, ali mislim da smo kroz program ‘Ljubav za majke Srebrenice’ puno pomogli. Svjesni smo da će za budući boravak majki biti potrebna psihička priprema jer se one teško odvajaju od svojih ognjišta, ali mi smo spremni i na to.

Za majke će sve u Domu biti besplatno i prvo ćemo njih smjestiti. Ostali zainteresovani će moći dobiti smještaj, ali prema komercijalnim cijenama”, naveo je Okanović.

Ono što je majkama najvažnije u ovom projektu je da se Dom za majke Srebrenice nalazi na svega nekoliko minuta od Memorijalnog centra Srebrenica i mezarja, jer inače one ne bi pristale na dolazak.

U ovom kompleksu nalazi se i internatski smještaj za djecu u kojem trenutno boravi 70-oro djece, koji su iz udaljenih okolnih sela.

Oni zbog nedostatka prevoza i loše putne komunikacije nisu u mogućnosti svakodnevno putovati do škole. U kompleksu im je obezbijeđen smještaj, obroci, kao i prostorije u kojima nesmetano mogu provoditi vrijeme, ići u školu i obavljati svoje školske obaveze.