Ovo je stav UEFA-e o odigravanju utakmice Rusija – BiH

Komitet za hitnost Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici je prihvatio ponudu Rusije za odigravanje prijateljske utakmice dva nacionalna tima u St. Petersburgu.

Rusi će u novembru ugostiti Zmajeve, a protiv odigravanja utakmice ništa nije imala ni Evropska fudbalska federacija (UEFA).

To je svakako licemjerno, s obzirom na to da je zbog agresije Rusije na Ukrajinu protjerala ruske klubove iz Evrope.

Osim sa Zmajevima, Rusi će u narednom periodu odmjeriti snage s Kirgistanom i Iranom. Od svih drugih dobili su odbijenicu.

“Ovim putem želimo potvrditi da UEFA nema ništa protiv toga da FS Bosne i Hercegovine odigra prijateljsku utakmicu protiv Ruskog fudbalskog saveza (RFU), na području RFU-a. Doista, prijateljske utakmice nisu u nadležnosti i odgovornosti UEFA-e.

Stoga svako odobrenje za domaćinstvo i/ili sudjelovanje u takvoj prijateljskoj utakmici ne utječu i nisu u suprotnosti sa odlukom Izvršnog odbora UEFA-e o suspenziji ruskih ekipa iz UEFA takmičenja.

Na kraju, želimo vas ljubazno podsjetiti da, u skladu sa članoom 6 (6) FIFA pravilnika koji uređuje međunarodne utakmice, potvrda od UEFA-e za domaćina i/ili učešće na utakmici ne podrazumijeva odgovornost UEFA-e u slučaju da se naknadno naiđe na bilo kakva pravna potraživanja.

Stoga bismo vas pozvali da se uvjerite da se svi aspekti vezani za sigurnost, ne samo tokom meča već i u samoj pripremi (npr. putovanje u Rusiju i van nje) pravilno obradi i zbrine”, odgovorila je UEFA na upit Fudbalskog saveza BiH.