Ponovo dozvoljen izvoz ogrjevnog drveta, tona peleta u BiH skočila na 1.000 maraka!

Prvi šleperi ogrjevnog drveta iz Bosne i Hercegovine otišli su u evropske zemlje, nakon što je iz nove odluke o zabrani izvoza oblovine i proizvoda od drva izuzet taj energent.

Na vanrednoj telefonskoj sjednici Vijeća ministara BiH u utorak je donijelo novu odluku o zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata i proizvoda od drva do 31. oktobra.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je za Glas Srpske da nova odluka znači da na snazi ostaje zabrana izvoza oblovine, peleta i briketa, dok je izvoz ogrjevnog drveta odobren, piše Faktor.

Primarno smo vodili računa o potrebama građana zbog nadolazeće zime. Također, ovo je realan pristup u skladu s potrebama tržišta“, izjavio je Košarac.

Podizanje rampe za ogrjevno drvo pozdravili su proizvođači koji uvelike spremaju pošiljke za Evropu.

Predsjednik Udruženja drvoprerađivača drvnih sortimenata niže vrijednosti RS-a Đorđe Brkić rekao je za Glas Srpske da im je Vlada RS-a izašla ususret sagledavši stanje i utvrdivši koliko im robe propada na lagerima.

Najnovija odluka Vijeća ministara BiH donijela je velike probleme jer se sada ne može kontrolisati ni tržište u BiH, kazao nam je Muhamed Helać, menadžer Drvosječe, koji ogrjevno drvo, ugalj, brikete prodaje u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Ogrjevno drvo je i sirovina za proizvodnju peleta i briketa i sada smo došli u situaciju da nam opet fali osnovna sirovina za ove energente. Zbog toga cijena peleta ovih dana ponovo raste i premašila je 1.000 maraka po toni!

Porasla je i cijena iscijepanog drveta na 165 maraka i prije desetak dana bila je 148 maraka po kubnom metru. Nakon dozvoljenog izvoza ogrjevnog drveta do pojeftinjenja ogrjeva ni slučajno neće doći i već se povećavaju cijene.

Naša firma više ne prodaje pelet jer nam fabrike nude tonu peleta za 950 maraka i to je cijena bez prijevoza do našeg skladišta, a kasnije i do kupca. Kada se uračuna i prijevoz, tona peleta bi premašila hiljadu maraka i zato smo pelet izbacili iz prodaje“, kaže Helać.

Građani umjesto peleta kupuju mrki ugalj po cijeni 285 maraka za tonu i lignit po toni za 195 maraka.

Ogrjevno drvo nabavljamo iz državnih šumarstava Federacije BiH jer firme iz Federacije BiH ne mogu nabavljati ogrjev iz entiteta Republika Srpska zato što je na snazi odluka Vlade RS-a da se ogrjev ne smije prodavati u Federaciji BiH. Za sada imamo dovoljno ogrjevnog drveta, ali se sada na isporuke čeka sedam dana“, ističe Helać.