Portparol State Departmenta o Kajmaković: “Pravosuđe je sve više zarobljen i pod kontrolom stranaka”

Portparol State Departmenta Ned Price poručio je da su SAD sankcionisale Dianu Kajmaković, državnu tužiteljicu u Državnom tužilaštvu Bosne i Hercegovine (BiH), zbog toga što je odgovorna ili je saučesnik, ili da je direktno ili indirektno uključena u korupciju u vezi sa zapadnim Balkanom.

Dodao je i da je odgovorna za, saučesnik ili direktno ili indirektno angažovana u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na zapadnom Balkanu.

Njena zloupotreba položaja državnog tužioca kako bi pomogla kriminalcima, uključujući trgovce drogom, u izbjegavanju pravde simbol je endemske korupcije u javnim institucijama BiH i predstavlja sistem u kojem ljudi na vlasti stavljaju vlastitu ličnu i političku korist ispred potreba građana“, poručio je Ned Price.

Program sankcija Sjedinjenih Država za zapadni Balkan, dodaje Price, usmjeren je na pojedince i kompanije koje potkopavaju ili ugrožavaju poslijeratne sporazume i institucije uspostavljene kao dio teško stečenog mira i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

BiH se suočava sa svojom najozbiljnijom političkom krizom od 1995. godine, ograničena etnonacionalističkim političkim strankama koje iskorištavaju mreže pokroviteljstva kako bi zadržale moć i bogatstvo.

Štaviše, pravosudni sistem u zemlji je sve više zarobljen i pod kontrolom političkih stranaka i njihovih pokroviteljskih mreža. Sjedinjene Američke Države će nastaviti koristiti sve organe koji su im na raspolaganju kako bi promovirali odgovornost za one koji se bave koruptivnim aktivnostima ili potkopavaju demokratske procese i institucije BiH“, naveo je Price.

Diana Kajmaković je najpoznatija po slučaju “Turković”: “Ona je baraba koju čuva SDA”

Diana Kajmaković dugogodišnja tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine javnosti je najpoznatija kao postupajući tužilac u predmetu Zijad Turković.

Supruga Zijada Turkovića od tada iznosi ozbiljne optužbe na račun Kajmakopvić i drugog tužioca u ovom predmetu tužitelja Olega Čavku.

Naime, prema presudi Suda BiH Turković je osuđen na 40 godina zatvora kao vođu zločinačke organizacije, a Milenka Lakića zvanog Laki, njegovog glavnog egzekutora, na 35 godina zatvora.

Osuđeni su zbog ubistava, pokušaja ubistava, trgovinu drogom, te pljačku 1,3 miliona eura iz Cargo centra na sarajevskom aerodromu.

Ovo je bio najveći slučaj i presuda za organizirani kriminal u BiH.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine slučaj je ponajprije baziralo na svjedoku pokajniku Isljamu Kalenderu, kojem je Turković vjenčani kum.

Supruga Zijada Turkovića, Šejla Jugo Turković koja je ranije bila novinarka i televizijska voditeljica od tada iznosi najteže optužbe na račun Diane Kajmaković.

Ona je baraba jer ona nije tužiteljica već baraba. Ona je bila dobra sa mnom i mojim suprugom. Njen muž je trebao da preuzme funkciju direktora Cargo centra pa kada ga nije imenovao onda je pukla tikva”, pojasnila je Turković.

Šejla Turković je u medijskim istupima navela da se upravo Kajmaković kao referenca za glavnu državnu tužiteljicu Tužilaštva BiH navode slučajevi Turković i Živko Budimir, inače koji je bio bivši predsjednik FBiH na kojima je Kajmaković radila.

Nakon osuđujuće presude, Živko Budimir pravosnažno je oslobođen od one optužnice koju mu je ona namjestila. Ona je javno na televiziji što je viđeno namiještala dokaze kako stavlja u kovertu novac. Nju čuva SDA”, pojasnila je Turković.

Brojne internet stranice distribuisale su video snimke sa suđenja Turković u Sudu BiH.

Nakon što se pojavila u presretnutim razgovorima unutar Sky aplikacije nju je trenutni v.d. glavni tužilac Tužilaštva BiH premjestio u Odjel za ratne zločine.

Dobili smo izvještaj od MUP-a Kantona Sarajevo u kojem je navedena komunikacija dva kriminogena lica u kojem je pominjano ime kolegice Diane Kajmaković na osnovu kojeg je formiran KTA predmet odnosno to je predmet o događaju koji treba da se istraži.

Taj predmet je dodijeljen tužiocu putem automatske dodjele predmeta. Ja nisam izabrao niti bilo ko i ja sam dodijelio još jednog tužioca u taj tim. Tužioci koji rade u tom timu kada završe promjene oni će donijeti tužilačku odluku”, kazao je Kajganić početkom septembra.

Damir Arnaut: “Kajmaković, Tegeltija i Tadić su vrh ledenog brijega korupcije”

Uvrštavanje Kajmaković na “crnu listu” komentarisao je zastupnik Naše stranke u državnom parlamentu i predsjedavajući Istražne komisije za korupciju u pravosuđu Damir Arnaut.

Njegov komentar prenosimo u cjelosti:

“S tačke gledišta Istražne komisije ova odluka OFAC-a je potpuno logična i očekivana, te je zdušno pozdravljam. Siguran sam da govorim u ime svih kolega u Istražnoj komisiji kada iznesem mišljenje da se, nakon Gordane Tadić, radi o najkorumpiranijoj osobi u kompletnom pravosuđu Bosne i Hercegovine, a konkurencija je zaista žestoka.

Istražna komisija je u Izvještaju iz juna ove godine detaljno dokumentovala neprimjerene radnje i kriminalno-političke veze Diane Kajmaković, a koje su dodatno produbljene informacijama iz ‘Sky’ aplikacije o njenim kontaktima iz kriminalnog miljea.

Ja sam čvrstog mišljenja da Kajmaković, skupa sa Tegeltijom, Tadić i dodatnih petnaestak sudija i tužioca, advokata, političara i njihovih posrednika koji su navedeni u Izvještaju Istražne komisije, predstavlja sami vrh ledenog brijega korupcije u pravosuđu.

Trenutna vlast, nažalost, nije učinila ništa po pitanju implementacije Izvještaja Istražne komisije. Iako smo još početkom jula – prije više od dva mjeseca – zadužili Vijeće ministara da uspostavi Radnu grupu za izradu Akcionog plana sprovođenja 15 preporuka tog Izvještaja, državna vlada sastavljena od SDA/DF-HDZ-SNSD još nije učinila ništa po tom pitanju.

Ta vlast ni neće ništa učiniti. Oni će nastaviti prikupljati svoje sudije i tužioce, poput Kajmaković i drugih koji su u Izvještaju navedeni, pri čemu će također nastaviti koristiti posrednike koji su u tom Izvještaju također eksplicitno identifikovani.

To su na zadnjoj sjednici državnog parlamenta dokazali svi oni koji su glasali za reimenovanje istih onih Ombudsmena koji su u Izvještaju, na osnovu brojnih svjedočenja, okarakterisani kao dio korumpiranog aparata.

Ovo će se promijeniti samo ako dođemo na vlast nakon oktobra. Dajte nam šansu i svi pobrojani u Izvještaju, ali i njihovi nalogodavci, izvršioci i poslušnici, će već od iduće godine, pored američkih sankcija, uživati i porodične posjete u državnom zatvoru u Vojkovićima”, kazao je Arnaut.

Ambasada SAD: “Ona je primjer zašto je povjerenje u pravosuđe na historijski niskom nivou”

Američka ambasada u Sarajevu oglasila se nakon sankcija SAD-a državnoj tužiteljici Diani Kajmaković.

Kazali su da je ona primjer zašto je povjerenje građana u pravosuđe na historijski niskom nivou.

Diana Kajmaković je odličan primjer zašto je povjerenje građana u sposobnost pravosudnog sistema BiH da se izbori sa korupcijom na historijski niskom nivou. Vrijeme je da bh. pravosuđe počisti vlastiti dom.

Ne mogu biti efikasni kada neki od njihovih zvaničnika predstavljaju najgoru zloupotrebu sistema.

Ni u jednom pravosudnom sistemu nema mjesta za korumpirane tužioce, a mi ćemo nastaviti da koristimo alate koji su nam na raspolaganju da ih pozovemo na odgovornost“, poručili su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Dodaju da budućnost Bosne i Hercegovine među euroatlantskom zajednicom država to zahtijeva.

Podsjetimo, Ministarstvo finansija SAD-a danas je uvelo sankcije državnoj tužiteljici Diani Kajmaković.

U dokumentu je oslovljavaju kao “bezobzirno korumpiranu tužiteljicu povezanu s kriminalnim organizacijama”.

U sklopu šireg suzbijanja organiziranog kriminala i trgovine narkoticima u BiH, istražitelji su analizirali privatne razgovore vođene putem šifriranih aplikacija za razmjenu poruka. Kriminalci su u ovim šifrovanim razgovorima pominjali Kajmaković, koja je radila na nekim od istraga koje se tiču ​​ove aktivnosti.

Kao podrška trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmaković je pomagala u skrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja i na drugi način pomagala kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu korist. Takođe je pokušala da blokira istragu o svojim očiglednim kriminalnim vezama”, navodi se u dokumentu.

Na osnovu Izvršne naredbe (EO) 14033 Kajmaković je “odgovorna za ili saučesništvo u korupciji ili podrivanje demokratskih procesa ili institucija na Zapadnom Balkanu”.

Današnja akcija unapređuje strategiju Sjedinjenih Država da pozivaju na odgovornost one koji vrše destabilizirajuće aktivnosti na Zapadnom Balkanu.

Ove aktivnosti se dešavaju u pozadini najozbiljnije političke krize u BiH od 1995. godine, dok etnonacionalistički političari i povezane mreže pokroviteljstva nastavljaju da potkopavaju zemlju”, navode

Posljedično današnjoj mjeri sva imovina i pravo na imovinu onih koji su sankcionisani, a koja se nalazi u SAD ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD mora biti blokirana i prijavljena OFAC.

Propisi OFAC generalno zabranjuju sve transakcije državljana SAD koji su u SAD (ili koji prolaze kroz SAD) a koja uključuje imovinu ili pravo na imovinu pojedinaca koji su uvršteni na listu ili na drugi način blokirani, izuzev u slučajevima kada je to dozvoljeno općom ili konkretnom dozvolom OFACa. Državljani SAD mogu se suočiti sa prekršajnim ili krivičnim kaznama za kršenje ovih zabrana”, navodi se u dokumentu.

Podsjetimo, Kajmaković je kandidata za glavnu tužiteljicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, no VSTV je predložio poništenje ovog konkursa.

Postoje špekulacije i da je Kajmaković u sredstvu i s nedavno uhapšenim šefom sarajevskog podzemlja Admirom Arnautovićem Šmrkom, te da ga je duži period štitila od ruke zakona.