Premijer Forto i ministrica Nikolić pružili podršku formiranju Vijeća mladih KS

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandra Nikolić primili su danas predstavnike Vijeća mladih Federacije BiH – generalnog sekretara Nedima Alibegovića i projektnog koordinatora Merisa Bećovića.

Oni su premijera i ministricu upoznali s aktivnostima koje su posljednjih mjeseci provodili po pitanju omladinskog organizovanja u općinama Kantona Sarajevo, s ciljem osnivanja vijeća mladih na kantonalnom nivou, s obzirom da ono trenutno ne postoji.

Premijer Forto i ministrica Nikolić izrazili su punu podršku fomiranju kantonalnog vijeća mladih te su naveli da će Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade i Ministarstvo pravde KS što prije sprovesti neophodne procedure.

Tokom današnjeg susreta predstavnici Vijeća mladih FBiH informirali su premijera i ministricu o svojim aktivnostima, te su naveli da im je fokus na jačanju kapaciteta omladinskih udruženja, infomiranje i zagovaranje.

Podsjetimo, u cilju sprečavanja zloupotreba, te informisanja javnosti, Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo uskratilo je krajem aprila Vijeću mladih Kantona Sarajevo korištenje dijela naziva “Kanton Sarajevo”.

U obrazloženju su naveli da radi zaštite javnog interesa, ovo resorno ministarstvo je pokrenulo, po službenoj dužnosti, skraćeni postupak preispitivanja zakonitosti i postojanja Udruženja „Vijeće mladih Kantona Sarajevo”.

Razlog tome su činjenice da su prema saznanjima ovog organa, iz članstva u ovom udruženju istupili Udruženje “Vijeće mladih Općine Novo Sarajevo” i Udruženje “Vijeće mladih Općine Centar Sarajevo”, kao i da je utvrđen i prestanak rada Udruženja “Vijeća mladih Općine Ilidža”.

Najveći razlog je bilo djelovanje Naide Mehanović, vječite studentice za koju se vežu brojne afere, pa i ona za rasparčavanje bespravno snimljenog porno uratka kolegice s fakulteta, ali tu su i krađe i još mnogo toga. Povrh svega, djelovanje u Vijeću mladih koristila je kao okosnicu za svoje buduće političko djelovanje (kojeg nema), te koristila svaku priliku za napade na Vladu KS.

Odavno ova organizacija nije bila dostojna da predstavlja mlade Kantona Sarajevo.