Privrednicima predstavljena beskamatna kreditna linija Ministarstva privrede KS

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo organiziralo je danas u Domu mladih promociju beskamatne kreditne linije iz Programa poticaja razvoja male privrede za 2022. godinu.

Istakao je da je ova linija iz razvojnog programa, a ne sanaciona i stabilizacijska kao prethodne godine.

U okviru provođenja mjere pristupa izvorima povoljnijeg finansiranja male privrede, Ministarstvo je osiguralo beskamatnu kreditnu liniju u tri komercijalne banke – BBI, UiCredit i ASA banci “Naša i snažna”. Ova kreditna linija je iz razvojnog programa i bitno je razgraničiti je od stabilizacijskih i sanacionih programa koje smo realizirali tokom prethodne godine”, pojasnio je ministar privrede KS Adnan Delić.

On je potcrtao i da to podrazumijeva da se ovom kreditnom linijom potiče ulaganje u razvoj i modernizaciju poslovanja, širenje poslovne djelatnosti i otvaranje novih radnih mjesta.

Milion maraka kreditnih sredstava bez kamate po jednom privrednom subjektu je veliki iznos i sigurno može doprinijeti širenju poslovne aktivnosti, što je osnovni cilj ovog razvojnog programa”, dodao je ministar.

Privrednicima su se obratili i predstavnici banaka, nakon čega su oni imali priliku da postave sva pitanja koja ih zanimaju u vezi s ovom kreditnom linijom.

Beskamatna kreditna linija Ministarstva privrede KS bit će otvorena u sve tri banke do potpunog utroška predviđenih 100 miliona KM.