Propali protesti “studenata” u Sarajevu, došlo samo nekoliko sljedbenika opozicije u KS

Samo nekolicina studenata okupila se danas ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo na protestima koji su bili zakazani za 12 sati.

Oni su željeli iskazati nezadovoljstvo zbog usvojenog Prijedloga zakona o visokom obrazovanju koji je usvojen na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo u utorak.

Kako je tada najavljeno, protesti nisu imali zvaničnog organizatora.

Podsjetimo, protesti studenata održani su i kada je usvojen Nacrt pomenutog zakona, 25. maja ove godine, no današnji pokušaj masovnijeg okupljanja nije uspio.

Ipak, ispred zgrade Vlade KS bilo je više novinarskih ekipa nego studenata.

Malo nas je, ali to je broj onih ljudi koji uistinu znaju što žele. Nezadovoljni smo ovim zakonom, a pitanja je mnogo. Samo 10 posto studenata koji su na budžetu imaju priliku da se stipendiraju.

Zašto se vrši centralizacija i privatizacija Univerziteta? Centralizacija se vrši u smislu da rektor vodi glavnu riječ, što mu daje dodatnu političku moć, a privatizacija je samo uskraćivanje studenata koji su na budžetu“, kazao je samoprozvani predstavnik studenata Rijad Ahmetović.

Možete pogađati, ali ovi protesti koji se nazivaju “studentski” nemaju nikakve veze sa studentima, već sa Vijećem mladih KS kojem je zbog štete ugledu Kantonu Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo uskratili korištenje dijela naziva “Kanton Sarajevo”.

I danas na protestu su bili tu prisutni isti ljudi, između ostalog i Naida Mehanović, koji očito nemaju više podršku svojih kolega.