Putin se obrušio na Zapad: “Svijet više nikad neće biti isti, ko nije s nama protiv nas je”

Vladimir Putin, ruski predsjednik se u današnjem govoru na kojem je proglasio aneksiju četiri ukrajinske regije Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja u sastav Rusije, posebno obrušio na Zapad.

On je naime, rekao da Zapadu sve prolazi jer nikada nije bio kažnjen.

Zapad želi uspostaviti novi svjetski poredak i opljačkati cijeli svijet. Zato su tako agresivni protiv naše nezavisne države. Dogovori o strateškoj sigurnosti se bacaju u smeće. Svi dosadašnji papiri se smatraju nevažećim.

Obećanja da se NATO neće širiti na istok ispala su kao prljava prevara. Rusija je velika država 1.000 godina i ona neće živjeti po vještačkim pravilima. Zapadne elite kakve su bile, takve su i ostale – diskriminatorske. Diskriminišu i dijele narod. Šta je to ako ne rasizam i rusofobija. Ko nije sa nama on je protiv nas”, dodao je.

Naglasio je da se rusofobija širi svijetom te da Zapad nastoji uništiti Rusiju.

1991. godine Zapad je vjerovao da se SSSR neće oporaviti, da se Rusija neće oporaviti od tog udarca. Proživjeli smo teške devedesete godine, ali Rusija je i to prošla, postala je jača i sad zauzima svoje zasluženo mjesto na svijetu”, rekao je Putin.

Naglasio je da Zapad traži nove prilike kako bi udario na Rusiju te da “su uvijek sanjali da razbiju Rusiju na manje države koje će se boriti jedna protiv druge”.

Zapad ima dvostruke i trostruke standarde. Zapadne nacije decenijama govore da oni donose demokratiju i slobodu svijetu, ali istina je suprotna. Umjesto slobode, oni uništavaju. Zapadni svjetski poredak je licemjeran i prepun laži.

SAD je jedina zemlja koja je ikad koristila nuklearno oružje u ratu. SAD i Velika Britanija su tokom Drugog svjetskog rata sravnile Dresden, Köln i Hamburg sa zemljom, bez ikakve potrebe. Tako su htjeli zastrašiti SSSR”, ustvrdio je dalje.

Zapad želi da Rusija bude njegova kolonija. Zbog toga Zapad protiv Rusije vodi hibridni rat. Ne žele nas vidjeti kao slobodno društvo već kao gomilu robova. Ne treba njima Rusija. Mi trebamo Rusiju”, poručio je nakon čega su to prisutni pozdravili aplauzom.

Govorio je i o nuklearnom oružju i rekao da je SAD taj koji je stvorio presedan za njegovu upotrebu bacivši atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki tokoom Drugog svjetskog rata.

Nakon toga se dotakao i krize sa energenata.

Zapad sad ‘gura’ novac, ali tim novcem se ne može ni nahraniti ni ugrijati. Trebaju im hrana i energenti. Morat će jesti manje, tuširati se manje i odijevati se toplo. Uništenje zapadne hegemonije je nepovratan proces. Svijet nikad neće biti isti”, zaključio je Putin.

Putin se posebno obrušio na SAD i Britaniju, koje je optužio za sabotažu plinovoda Sjeverni tok.

Govoreći o Britancima kao o “anglosaksoncima”, rekao je da su pomogli “organizirati eksplozije plinovda u Baltičkom moru”.

Američku vojsku opisao je kao “brutalnu” te osudio širenje NATO-a.