Ruski Gazprom nije objavio snimak u kom Evropi prijeti hladnom zimom (Ispravak)

Zima će biti duga, samo sumrak i snijeg – ovo je dio videa koji je predstavljen kao reklama ruskog “Gasproma”.

Mediji navode da je riječ o reklami koja direktno aludira na zavrtanje ruskog gasa Evropi.

Sve izgleda kao da je video radio amater, a čak je u videu poslao i poruku da se pruži podrška “da se vidi i ruska strana”.

Ranije smo napomenuli da s rezervom treba uzeti da se radi o zvaničnoj reklami ruskog Gasproma.

To se ispostavilo i tačno nakon nezavisne provjere i analize Raskrinkavanja.

Odakle snimak potiče?

Navodi da je kompanija Gazprom objavila snimak u kom se Evropi “prijeti” hladnom zimom širili su se i na drugim jezicima. O njima su već pisali Dpa, The Observers i ZDF.

Brojni detalji u vezi sa snimkom ukazuju na to da on nije proizvod ruske kompanije. Primarno, snimak nije objavljen na zvaničnim stranicama Gazproma. On se do vremena pisanja ove analize nije nalazio na YouTube kanalu kompanije, na njenim zvaničnim Twitter nalozima (1, 2), niti na zvaničnoj stranici.

Na samom snimku se, takođe, osim na radničkom odijelu na početku snimka, ne vidi logo ove kompanije. Kako se može vidjeti iz ranije objavljenih zvaničnih snimaka Gazproma, u svakom od njih se na samom početku vidi kadar koji prikazuje logo kompanije.

ZDF navodi da je snimak prvi put objavljen 5. septembra 2022 na Telegram kanalu Беспощадный пиарщик (Besposhchadnyy piarshchik – Nemilosrdni PR). U samoj objavi se kao “autori ideje” navodi grupa “Arthur Khodyrev and Co”.

Dan kasnije, 6.9.2022, na istom Telegram kanalu objavljena je poruka u kojoj se navodi da je autor Khodyrev administratorima/kama ovog Telegram kanala poslao snimak te da iza njega ne stoji Gazprom. U objavi se, između ostalog, navodi:

Ruski medij Fontanka u članku od 6.9.2022. navodi da je Khodyrev potvrdio za njih da iza snimka ne stoji Gazprom.

Napomena: Portal Sarajevska sehara u prvobitnoj verziji teksta objavio je naslov u kojem se insinuira da iza videa stoji ruski Gazprom.

Također, u tekstu je bila navedena i rečenica “zbog podrške Ukrajini Evropa će se smrznuti, smatra ruski gigant “Gasprom”.

Nakon analize Raskrinkavanja naslov je potpuno promijenjen, a sporna rečenica je uklonjena.