SDA ispunila tri od 89 obećanja, DF dva od 87, a SNSD nijedno!

Portal Istinomjer vršio je monitoring koje su vlasti na nivou Vijeća ministara, entiteta RS i Kantona Sarajevo dale u mandatu 2018 – 2022.

Za nivo Federacije BiH to nije urađeno, jer je Vlada u tehničkom mandatu.

Protekli mandatni period obilježen je formiranjem koalicije na državnom nivou od partija s potpuno suprotnim programskim ciljevima u pogledu ključnih pitanja, kao što su članstvo BiH u NATO savezu, ustavne reforme ili reforma pravosudnog sistema u BiH, ali i potpunim zastojem rada na ključnim reformama i ispunjavanju prioriteta na putu ka članstvu u EU.

Sve to, ponovo je dovelo do izuzetno niskog procenta ispunjenosti predizbornih obećanja partija na ovom nivou vlasti, na kojem je čak 83 posto obećanja ostalo u kategoriji neispunjenih.

S druge strane, na nivou Republike Srpske svjedočili smo davanju populističkih obećanja u kampanji 2018. godine, ali i neodgovornosti prema samim građanima/kama od strane vladajućih partija koje većinom nisu imale jasno definisane predizborne programe, nego su posezale za onim obećanjima koja su se odnosila na već pripremljene projekte i infrastrukturne zahvate na lokalnom nivou.

Ipak, i pored toga, više od polovine obećanja partija na vlasti u RS ostalo je neispunjeno.

Vlada na nivou FBiH od 2018. godine nastavila je djelovati u tehničkom mandatu i bez nekoliko ministara tokom većine mandata, dok su neki ministri mijenjali stranke, te su obavljali i po nekoliko javnih funkcija na više nivoa vlasti odjednom.

U tim okolnostima nije bilo moguće pratiti obećanja partija koje su participirale u njenom radu.

Mandat kantonalne vlasti u Sarajevu prije svega su obilježile rekonstrukcije vlasti u tri navrata, ali i činjenica da su stranke koje su formirale vlast ponudile jasan programski dokument.

Na kraju treba istaći činjenicu da su partije na svim nivoima vlasti u BiH, koji su bili obuhvaćeni monitoringom Istinomjera, završile svoj mandat s više od 50 posto neispunjenih i nerealizovanih obećanja i mjera.

Stranke SDA, HDZ BiH, SNSD, DF i DNS koje su krajem decembra 2019. formirale Vijeće ministara BiH dale su ukupno 2.019 predizbornih obećanja.

Nakon što su tu koaliciju napustile DNS i SBB sa datih 11 obećanja Istinomjer je nastavio pratiti ostale četiri stranke sa 189 obećanja, od tog broja u potpunosti je ispunjeno šest odnosno 3,1 posto, a još pet obećanja odnosno 2,6 posto ocijenjeno je kao ispunjeno većim dijelom.

Djelimično je ispunjeno 11 posto odnosno 21 obećanja, a njih 47 odnosno 24,8 posto ispunjeno je manjim dijelom. Najveći broj obećanja njih 109 je ostalo neispunjeno.

SDA je imala 89 obećanja, DF 87, HDZ BiH 9, a SNSD tek četiri.

SNSD nije ni imao progam za Opće izbore 2018. godine. Četiri neispunjena obećanja SNSD-a odnose se na odbijanje daljeg napretka ka članstvu u NATO-u, odbijanje vojnih vježbi na teritoriji RS, ukidanje OHR-a i odlazak stranih sudija u Ustavnom sudu FBiH.

Od 89 obećanja SDA na kraju mandata su samo ispunjena tri, a četiri su ocijenjena kao ispunjena većim dijelom. Od DF-ovih 87 obećanja ispunjena su samo dva.

Ovo Vijeće ministara je jedno od najlošijih saziva od 1996. godine. Na samo brojevi već i ukupan dojam je takav da se može kazati da je ovaj saziv Vijeća ministara nešto što se ne bi ponovo dogoditi ovoj zemlji“, rekao je Denis Čarkadžić iz Istinomjera.

Vlada KS imenovana je 5. januara, a to je bio treći saziv nakon Općih izbora 2018. godine. Od 400 mjera relizovane su 43 odnosno 10,7 posto, dok je većim dijelom realizovano 58 ili 14,5 posto. Kantonalna vlada djelimično je realizovala 92 mjere odnosno 23 posto.