Semir Efendić: “Sebija Izetbegović i Faruk Kapidžić su najveće štetočine KS”

Stranka za BiH na izbore ide sa sloganom “Zajedno ZA jedno”.

Gost N1 bio je predsjednik stranke Semir Efendić i aktuelni načelnik Općine Novi Grad Sarajevo.

Govorio je o kandidatima stranke pred oktobarske izbore, referirao se na stanje u Kantonu Sarajevo i to da li želi premijersku poziciju, te potvrdio nedavnu izjavu da su kandidati SDA Sebija Izetbegović i Faruk Kapidžić nanijeli Kantonu Sarajevu veliku štetu.

Efendić je objasnio ovaj predizborni slogan SBiH “ZA jedno”.

Za državu BiH. Mislim da je BiH jedina država u Evropi multinacionalna, a mi nismo to, već nacionalna i multietnička. Bh. nacija treba da dobije pravo da odlučuje o svojoj državi.

Nas tretiraju kao multinacionalnu, a to nije tako. Srbi i Hrvati kada izađu iz BiH zovu Bosancima. Ovako je vrlo teško da se tri naroda dogovaraju, da se lideri dogovaraju. To nije dobro i manje će nam trebati i međunarodna zajednica u rješavanju problema”, kaže Efendić.

Efendić je na jednom skupu rekao da je SBiH možda jedina nada za BiH. Odgovorio je na pitanje šta je osnov takve tvrdnje.

Termin građanska nije dovoljno definisan pojam, a to podrazumijeva nacionalnu državu. Mi iznosimo ideju da država treba pripadati svim građanima BiH. Mora se mijenjati odnos prema državi političara i politike.

Državne institucije trebaju biti državne, a ne da pripadaju konstitutivnim narodima. Državna institucija i zakon. Moraćemo u praksi pokazati drugačiji odnos prema državi i tražiti podršku građana”, dodaje Efendić.

Ističe da je stranka koju vodi ispunjena kvalitetnim kadrovima pred oktobarske izbore.

Građani su često bili primorani da biraju manje zlo. Stranka za BiH je obnovljena sa kvalitetnim kadrovima i listama. Imamo najbolje kadrove.”

“Hamdija Lipovača je kvalitetan kadar”

Nosilac liste u USK je Hamdija Lipovača za kojeg se vežu brojne pravosudne afere i koji je presuđen za nesavjestan rad. Za njega Efendić kaže da je jedan od najkvalitetnijih kandidata.

Bihać ili onaj dio Bihaća koji je uređen i sređen je za njegovog mandata. Činjenica je da je imao sudske procese, ali su završili oslobađajućim presudama.

Mogu reći da je taj slučaj gdje je osuđen za nesavjestan rad, taj proces ne predstavljanja smetnju i većina procesa su politički montirani. Izrečena mu je blaga uslovna kazna. Smatram da se radi o kvalitetnom političaru”, kaže Efendić.

Esad Paldum, član SBiH je kazao da je stranka nova ekspozitura SDA i da su stare kadrove zamijenili preletači iz SDA.

Na tu optužbu je Efendić rekao da je Paldum dobar čovjek i da je nezadovoljstvo koje je pokazao zbog zamjerki oko kandidatskih lista.

“Ako građani budu htjeli, biću premijer Kantona Sarajevo”

Da li tipuje na poziciju premijera KS, Efendić kaže:

Meni to mjesto mogu dati građani BiH. Zato sam se kandidirao. Kandidirajući se za nosioca liste, vi ste kandidat i za premijera KS. Imamo kanton koji nije organizovan i mislim da bi mogli riješiti mnoge probleme.

U nekim oblastima je Vlada KS ostavila Općinu Novi Grad u nekim nije. Imamo brojne ambulante koje smo obnovili, a nema kadra da radi u njima, javni prevoz u perifernim dijelovima grada je problem, sigurnost u gradu je upitna, treba veći broj policajaca”, ističe Efendić.

Osvrnuo se na prozivke građana na društvenim mrežama zbog podvožnjaka u Buća Potoku koji konstantno pravi probleme za saobraćaj kada u Sarajevu pada kiša.

Činjenica je da je 2016. ugrađena jedna pumpa na kružni tok i rečeno nam je da je ona dovoljna da ispumpa vodu nakon kiša, ali da je potrebno da se održava i čisti. Ona se nalazi na šestoj transverzali i Direkcija za ceste je dužna da održava taj podvožnjak i ako se to ne održava dođe do problema.

Mi ćemo dostaviti jedan projekat Direkciji za ceste da pokušamo riješiti taj problem. To nije naša nadležnost i to je teško građanima objasniti”, zaključuje Efendić.

“Izetbegović i Kapidžić su štetočine”

Na pitanje da li i dalje misli da su Sebija Izetbegović i Faruk Kapidžić (kadrovi SDA) “najveće štetočine” što je nedavno izjavio, Efendić kaže da stoji iza te izjave.

Faruk Kapidžić i Sebija Izetbegović nisu za prostorno uređenje KS niti za oblast zdravstva. Ja sam rekao i stojim iza toga da su oni najveće štetočine. Sebija Izetbegović je na poziciji jer je supruga Bakira Izetbegovića, a Kapidžić je tu zbog nekih privatnih poznanstava. Smatram da ništa dobro nisu donijeli i stojim iza toga. Nanijeli su veliku štetu”, zaključio je Efendić.