Stručnjaci upozoravaju da grijanje na struju nije rješenje: “Došlo bi do kolapsa sistema”

Stručnjaci za energetiku predviđaju tešku zimu zbog cijena energenata. Tako se očekuje da i cijena električne energije od početka sljedeće godine bude veća.

U ovom trenutku nije poznato da li će cijena rasti do kraja ove godine, a to ovisi od potrošnje električne energije.

Iz EP BiH su poručili da ako dođe do radikalnog povećanja potrošnje struje, odnosno ako struju EP BiH bude morala nabavljati na tržištu, onda će i cijene biti povećane.

Situacija je sada dobra. EP BiH dobru stvar radi izvozom električne energije. No, situacija se može promijeniti u oktobru i to tako da sve ono što je bilo pozitivno pređe u svoju negativnost.

Sistem u Sarajevu nije dimenzioniran, samo recimo gas Sarajevo bi preuzeo sav izvoz koji EP radi, i EP BiH bi došla u situaciju da mora tražiti povećanje cijene električne energije”, rekao je za N1 Almir Bećarević, stručnjak za energetiku.

Od toga kakva će potrošnja biti i da li će apeli iz EP BiH da se električna energija ne koristi za grijanje biti ispoštovani zavisi kakva nas zima očekuje.

U BiH 15 posto stanovništva ovisi od prirodnog gasa. U FBiH je to preko 20%, možete zamisliti da sve to pređe na električnu energiju… Znači to su velike cifre. Situacija se može dramatično promijeniti.

Vi imate stanje na tržištu gdje se za iduću godinu ide sa cijenom megavat-sata preko hiljadu eura. Prije godinu dana bilo je 150-200 eura. Gas je bio za hiljadu kubika 150 dolara, sada 2-3 hiljade dolara. To su dramatične cijene”, dodaje Bećarević.

Zbog toga se zatvaraju pojedine fabrike u Evropi. Važno je, poručuje Bećarević, da se svi ujedine u doba energetske krize, te da odgovorno troše električnu energiju.

Dajte da se svi ujedinimo u borbi, da štedimo i onda da vlast pomogne ne samo privredi nego i građanima i svima koji će imati ogromne račune za grijanje”, poručuje Bećarević.

Plin je znatno skuplji, pelet također. Građani se bore za egzistenciju, pa zbog malih plata ili penzija nemaju dovoljno novca za plin, pelet i odlučuju se grijati na struju.

Sistem će, poručuju stručnjaci, doživjeti krah ukoliko se veliki broj građana bude grijao na taj način.