Toplane uputile obavještenje građanima kada počinje grijna sezona u Sarajevu

Kako smo i ranije pisali, prema onome što je objavljeno na zvaničnoj stranici KJKP “Toplane Sarajevo”, danas je trebala da počne grijna sezona u glavnom gradu.

Sarajevo se probudilo sa temperaturom od 3 stepena Celzijusa, a mnogi građani su jutarnje aktivnosti morali obavljati u hladnim domovima.

Prema objašnjenju koje se nalazi na zvaničnoj stranici ovog preduzeća grijna sezona treba da počne 20. septembra nakon što se prethodna dva uzastopna dana utvrdi srednja dnevna temperatura spoljnjeg zraka vazduha od 12ºC ili niža. Najkasnije kada počinje sezona je 15. oktobar, a završava 15. maja.

Kao što su za Sarajevsku seharu jutros kazali iz ovog preduzeća, obavještenje korisnicima centralnog grijanja su objavili u poslijepodnevnim satima na zvaničnoj stranici.

Kako navode u obavještenju, sva postrojenja za proizvodnju i distribuciju toplotne energije pogonski su spremna, odnosno KJKP “Toplane – Sarajevo” d.o.o. spremno je za početak predstojeće sezone grijanja za 2022/2023. godinu.

Naime, u skladu sa Uredbom o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije, postrojenja i instalacije ‘KJKP Toplane-Sarajevo’ d.o.o trebaju da budu tehnički spremna do 20. septembra tekuće godine.

Ukoliko se utvrdi da nakon 20. septembra, srednja dnevna temperatura spoljašnjeg vazduha iznosi 12 stepeni ili niže, KJKP “Toplane – Sarajevo” će početi sa isporukom toplotne energije prema građanima Kantona Sarajevo, što znači da ukoliko se nastavi ovaj trend temperatura KJKP ‘Toplane – Sarajevo’ će dana 22.09.2022. godine, krenuti sa zagrijavanjem stambenih i poslovnih jedinica“, naveli su u obavještenju.

Želimo istaći da što se tiče Toplana Sarajevo građani nemaju razloga za zabrinutost, kao i to da ćemo učiniti sve što je u našoj nadležnosti kako bi korisnici centralnog grijanja bili zadovoljni uslugom koju im pružamo i kako bi sezonu 2022/2023. godine učinili što uspješnijom“, zaključili su iz ovog preduzeća.