Tramvaji počeli saobraćati na rekonstruisanoj pruzi od Čengić Vile do Ilidže

Ovaj dan upisat ćemo kao historijski za Sarajevo, obzirom da su tramvaji počeli saobraćati na rekonstruisanom dijelu pruge od Čengić Vile do Ilidže.

Saobraćaj na ovoj dionici je uspostavljen nakon radova koji su trajali nešto duže od godinu dana.

Uskoro bi trebala početi rekonstrukcija pruge od Čengić Vile do Marijin Dvora, tj. do Željezničke stanice.

Osim toga, autobusi, koji su se koristili kao zamjenski prijevoz tokom rekonstrukcije od Ilidže do Čengić Vile, saobraćat će od Ilidže do Baščaršije.

Na dosadašnjoj rekonstrukciji pruge bila su angažovana 262 radnika.

Izuzetno sam zadovoljan i sretan. Zahvalan sam svim radnicima na trudu, radu i energiji koju su uložili, a građanima na razumijevanju i strpljenju. Mijenjamo sliku Sarajeva i ponosan sam što sam dio ovog projekta. Bilo je mnogo izazova, što je i očekivano, s obzirom da je riječ o najvećem infrastrukturnom projektu. Građani zaslužuju kvalitetan javni prijevoz i uspjeli smo pokrenuti sve projekte kojima će se to konačno i omogućiti“, izjavio je ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta (SDP).

Rekonstrukcija pruge na ovoj prometnoj raskrsnici je počela 3. septembra. Radovi na ovoj raskrsnici su duže trajali u odnosu na ostale raskrsnice od Čengić Vile do Ilidže zbog toga što se rekonstruisala i pruga prema samoj Remizi, tj. prema sjedištu preduzeća GRAS.

Ovim je završena rekonstrukcija pruge na svim raskrsnicama od Čengić Vile do Ilidže. U toku je rekonstrukcija pruge na okretaljci na Čengić Vili, a kada se ona završi bit će u potpunosti završena rekonstrukcija na spomenutoj dionici.

Predstavnik izvođača radova Osman Jahić je ranije ove sedmice izjavio za Televiziju Sarajevo (TVSA) da će vrlo brzo ova dionica pruge biti u upotrebi.

Pruga na tramvajskoj okretaljci na Ilidži bit će rekonstruisana tokom izgradnje pruge do Hrasnice, jer će na nju biti priključen krak prema ovom ilidžanskom naselju.

Konzorcij turskih kompanija Yapi Merkezi Insaat ve Sanayi A.S. i Yapiray Demiryolu Insaat Sistemleri ve Ticaret gradit će tramvajsku prugu prema Hrasnici.

Podsjetimo, izvođač radova je konzorcij kineskih kompanija China Shandong International Economic&Technical Cooperation Group Ltd. i China Railway No.10 Enginerring Group.

Tender je raspisan 10. marta, a odnosi se na gradnju tramvajske pruge ukupne dužine skoro 13 kilometara i na čijoj trasi će biti 20 stanica.

Gradnja će koštati 20 miliona eura, a novac je osiguran kreditom EBRD-a.

S obzirom na to da su neki od političara zamjerili ministru Šteti na tome što se odužila rekonstrukcija pruge, a konkretno iz SDA su ga prozvali i da podnese ostavku na šta je on odgovorio da se to neće desiti te da sve ide po planu.

Također je naveo da će podnijeti ostavku ukoliko pruga ne bude završena do 1. septembra.

Kako tramvajska pruga izgleda sada noću iz zraka možete pogledati u videu ispod.