Foto: D. Č./ Sarajevska sehara (Arhiv)

U Mostaru danas Dan žalosti zbog pogibije porodice Krstić u teškom udesu

U povodu tragične smrti četiri osobe u prometnoj nesreći proteklog vikenda, Grad Mostar je danas, utorak 27. septembra, proglasio Danom žalosti.

Dan žalosti obilježit će se spuštanjem zastava na pola koplja na zgradama Gradske uprave i Gradskog vijeća i javnim ustanovama i poduzećima kojima je osnivač Grad Mostar.

Na Dan žalosti neće se na javnim mjestima održavati programi javnog, kulturnog i zabavnog karaktera, a fizičke i pravne osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost dužne su svoje poslovanje obavljati primjereno Danu žalosti.

Također, obvezuju se elektronski mediji s područja Grada Mostara da svoje programske sadržaje prilagode Danu žalosti, navodi se u priopćenju Grada Mostara.

Oglasilo se Tužilaštvo HNK o nesreći u Mostaru

Tužilaštvo Hecregovačko-neretvanskog kantona (HNK) u Mostaru oglasilo jučer se nakon stravične saobraćajne nesreće koja se dogodila prošle sedmice, a u kojoj su smrtno stradale četiri osobe.

Kako navode za saobraćajnu nesreću, koja se dogodila 24. septembra oko 20 sati, na magistralnoj cesti M-17 u mjestu Buna-Zaton, južno od Mostara, primijećeno je da su u pojedinim medijima objavljivane razne neprovjerene informacije i navodne verzije događaja.

Potcrtavaju da iza tih informacija Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) ne stoji.

Iz tih razloga, a zbog težine samog slučaja i tragičnih posljedica, Tužilaštvo HNK obavještava javnost da poduzima sve zakonom propisane mjere i radnje, te da su naložena sva neophodna vještačenja (obdukcija tijela smrtno stradalih osoba, vještačenje tehničke ispravnosti vozila, prometno-tehnička, medicinska i ostala potrebna vještačenja), kao i da će se poduzeti i druge istražne radnje s ciljem potpunog rasvjetljavanja svih okolnosti koje su dovele do ove prometne nezgode s tragičnim posljedicama“, naveli su iz Tužilaštva HNK.

Podsjećamo, u saobraćajnoj nesreći smrtno su stradala tri člana porodice Krstić iz Mostara te vozač BMW-a Mate Primorac (46) za kojeg nezvanični izvori tvrde da je učestvovao u utrkivanju s Mercedesom kojim je upravljao Mile Doko (31).

Tužilaštvo, kako je vidljivo iz reagiranja, ove navode ne potvrđuje, ali nije dalo ni ni informacije o eventualnom istražnom pritvoru za moguće sukrivce za ovu tragediju zbog koje je utorak, 27. septembra, proglašen danom žalosti u Mostaru.

SKB Mostar se oglasio o stanju trogodišnje djevojčice nakon stravične nesreće

Trogodišnja djevojčica, koja je teško povrijeđena u tragičnoj nesreći kraj Mostara, premještena je jutros na Odjel za dječju hirurgiju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar (SKB).

Kako je za Bljesak.info rečeno iz Ureda za odnose s javnošću SKB Mostar, njeno trenutno stanje je stabilno iako je zadobila teške tjelesne povrede koje su još opasne po život.

Muška osoba L. M. (1987) koja je hospitalizovana na Klinici za neurhirurgiju jučer je tokom dana otpuštena na kućno liječenje.

U nesreći koja se oko 20:00 sati dogodila u subotu na magistralnoj cesti M-17 u mjestu Buna na lokaciji Zaton – Buna – Žitomislići, poginuli su roditelji i brat djevojčice te vozač BMW-a, Mate Primorac, biznismen koji se, kako kažu neslužbene informacije utrkivao s vozačem Mercedesa, sinom hercegovačkog poduzetnika.

Obojica su, neslužbeni su navodi, bili na jednoj proslavi nakon koje su se, putujući kući, utrkivali, piše Bljesak.

U policijskom izvještaju je navedeno da su u saobraćajnoj nesreći učestvovali L. Š. (2000) sa vozilom BMW, B. K. (1987) s vozilom Renault Scenic, M. P. (1976) sa vozilom BMW X“ i M.D. (1991) s vozilom Mercedes.

Tom prilikom smrtno su stradali vozač iz vozila Renault Scenic B.K., njegovi putnici M.K.(1988) i maloljetni R.K. (2013) dok je G.K. (2019) zadobila teške tjelesne ozljede. Također, smrtno je stradao vozač iz vozila BMW X5 M.P., dok su teške tjelesne povrede zadobili putnici iz vozila BMW L.M. (1987), R.V. (1977) i K.J. (1998)”, navod je iz policijskog izvještaja.

Da li su alkohol i divljanje na cesti kod Mostara kumovali pogibiji cijele porodice?

U mrtvačnici Bijeli Brijeg u Mostaru u nedjelju je počela obdukcija tijela stradalih u stravičnoj saobraćajnoj nesreći.

Iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona su naveli da su naložili sva neophodna vještačenja i poduzeli brojne mjere i radnje s ciljem potpunog rasvjetljavanja svih okolnosti koje su dovele do tragične nesreće.

I, dok se čekaju službene informacije o okolnostima nesreće, za sada se jedino pouzdano zna da su supružnici Krstić, Boris (35) i godinu mlađa Marijana te njihov devetogodišnji sin stradali nedužni nadomak kuće u naselju Ortiješ dok su se vraćali s jednodnevnog izleta.

Tako se u javnosti uveliko špekulira da su alkohol i utrkivanje dvojice aktera nesreće kumovali ovoj tragediji.

Štaviše, iznose se brojne verzije i prema jednoj, saobraćajnu nesreću je izazvao smrtno stradali Mate Primorac (46) koji je pod utjecajem alkohola nepropisno pretjecao svojim automobilom BMW X5 na mjestu gdje je dozvoljena brzina 60 kilometara na sat i usljed čega je udario u Mercedes za čijim je volanom bio Mile Doko (31), potom u BMW kojim je upravljao L. Š. (22) i na kraju svom silinom udario u Renault Scenic u kojem je bila porodica Krstić i koji su se kretali iz suprotnog smjera.

Također, iznosi se da su Primorac i Doko zajedno bili na krštenju u jednom mostarskom restoranu iz kojeg su se zaputili prema Čitluku i Međugorju gdje žive.

Tako se špekulira da u trenutku kada je Primorac krenuo pretjecati, Doko to nije dopuštao, nakon čega je uslijedila svojevrsna utrka, koja je završila s tragičnim ishodom.

Doko je prošao neozlijeđen, a teške tjelesne povrede opasne po život je, podsjetimo, zadobila trogodišnja kćerka porodice Krstić.

Također, teške povrede su zadobili saputnici iz BMW-a, L.M. (35), R.V. (45) i K.J.(24).