Foto: JP Autoceste (Ilustracija)

U narednih mjesec dana preko Ivana umjesto magistralom saobraćaj dijelom autoputem

Zbog sanacije magistralnog puta Sarajevo-Mostar preko Ivana obustavlja se saobraćaj na ovoj dionici i preumjerava na novoizgrađenu dionicu autoputa koja se neće naplaćivati.

Od raskrižja u blizini naplatnih kućica u Tarčinu do novoizgrađenog kružnog toka na Bradini, tranzitni saobraćaj će sa magistralne ceste M-17 biti preusmjeren dvosmjerno na jednu kolovoznu traku novoizgrađene poddionice autoceste Tarčin –Ivan.

Radovi će se izvoditi u periodu od 23.09. najkasnije do 30.10.2022. godine.Za lokalno stanovništvo saobraćaj će se odvijati na magistralnoj cesti M-17.Budući da se radi o izrazito prometnoj dionici magistralne ceste, poučeni ranijim negativnim iskustvom prilikom odvijanja saobraćaja jednom trakom, neophodno je bilo napraviti privremenu obustavu saobraćaja na ovom dijelu magistralne ceste.

Također, privremeno privremeno preusmjeriti tranzitni saobraćaj na novoizgrađenu poddionicu autoceste Tarčin-Ivan, kako bi u što kraćem vremenu izvođač mogao završiti neophodne sanacione radove na magistalnoj cesti M-17.Radovi koje će izvođač izvesti na magistalnoj cesti M-17 se odnose na vraćanje u prvobitno stanje i uklonjanje ranije izvedene devijacije na dijelu magistralne ceste ispod izgrađenih mostova M1 i M2, sanacija dijela ceste u blizini tunela Ivan na M-17, te izrada propuste ispod obje trake magistalne ceste za odvodnju površinskih voda sa autoceste do recipijenta”,naveli su iz Autocesta FBiH.

Podsjećaju da je po odluci Vlade FBiH odobreno “dizanje rampi” na naplatnim mjestima Sarajevo zapad, Lepenica i Tarčin za vrijeme trajanja radova.