Uklonjen sporni reklamni pano kod Mosta Suade i Olge

Jutros je nastavljen inspekcijski postupak u skladu sa zakonskim nadležnostima.

Zbog velikog interesa javnosti u vezi sa nelegalno postavljenim slobodnostojećim reklamnim panoom u neposrednoj blizini mosta Suade i Olge u priobalnom pojasu rijeke Miljacke.

Naime, kako smo već ranije pisali jučer ujutru je na licu mjesta zatečeno izvođenje radova na postavljanju reklamne konstrukcije dimenzija 2,60×7,0 metara ankerisane anker pločama i sa 2×8 anker vijaka u temelje.

Investitor radova je firma KARPAS AMBALAŽA d.o.o. Banjaluka.

Na licu mjesta nisu posjedovali pravosnažno odobrenje izdato od strane Općine Centar, nego su izjavili da posjeduju odobrenje od Gradske uprave Sarajevo kao i priključak za elektroinstalacije. Urbanističko-građevinski inspektor je obustavio radove i naložio investitoru da danas u toku dana najkasnije do sutra dostavi dokumentaciju na uvid, u protivnom za isti će biti izdato rješenje o uklanjanju u skladu sa zakonom o prostornom uređenju Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj 24/17, 1/18)“, navode iz Općine Centar.

Dalje dodaju da je nakon uvida u dokumentaciju konstatovano da je Gradska uprava Grada Sarajeva izdala rješenje broj 09-19-3740-4-4/22 kojim se daje saglasnost pravnom licu KARPAS AMBALAŽA d.o.o. Banjaluka za korištenje priobalnog pojasa uređenih vodotoka u svrhu postavljanja dvostrane samostojeće digitalne citylight vitrine, na desnoj obali Miljacke, nizvodno u Ulici Vilsonovo šetalište, nakon mosta Suada i Olga, zona I.

Rješenje je izdato za postavljanje vitrine ukupne površine 1,54 metara kvadratnih. U pomenutom Rješenju, u stavu 2 jasno je naznačeno da podosilac zahtjeva treba imati pribavljeno odobrenje nadležne Općine“, navedeno je u saopćenju.

Osim što podnosilac zahtjeva nije pribavio odobrenje Općine Centar, dodaju iz Općine, “također navodimo i da je odstupio od Rješenja Gradske uprave Grada Sarajeva budući da dimenzije postavljene samostojeće digitalne citylight vitrine premašuju dozvoljenu površinu od 1,54 metara kvadratnih”.

Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da postavljena vitrina zauzima površinu od 18 metara kvadratnih dimenzija 2,60×7,0 metara.

Nakon što stranka bude saslušana na zapisnik po dostavljenom pozivu bit će naložene mjere u skladu sa zakonskim nadležnostima“, zaključuju iz Općine.