Umro osuđeni ratni zločinac Radoslav Brđanin

Radoslav Brđanin, bivši šef Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti (SAO) Krajina i osuđeni ratni zločinac preminuo je danas na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Prema riječima generalnog direktora UKC Republike Srpske prof. dr Vlade Đajića prmeinuo je jutros u 7:10 sati.

Pacijent je od subote 03.09.2022. godine bio hospitalizovan u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a Republike Srpske gdje je primljen u veoma zapuštenom zdravstvenom stanju sa elementima teške iscrpljenosti organizma, povišenim upalnim parametrima koji su upućivali na sepsu”, saopćili su sa UKC RS.

Nakon višednevne hospitalizacije i liječenja ljekarskog konzilijuma u sastavu intenzivista, gastroenterologa, abdominalnog hirurga, onkologa i radiologa i svih napora medicinskog osoblja da mu spase život, ističu sa UKC RS, pacijent je preminuo.

Podsjetimo, Sarajevska sehara jučer je objavila da je Brđanin na samrti.

Brđanina, bivšeg političkog vođu Autonomne regije Krajina, koja je bila pod srpskom kontrolom, MKSJ je 2007. pravosnažno proglasio krivim za zločine koji uključuju progone, mučenje, deportacije i prisilno premještanje počinjene nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini, a naročito u ARK-u tokom 1992. godine.

On je 1999. uhapšen u Bosni i Hercegovini. Od 2008. godine Brđanin je zatvorsku kaznu služio u Danskoj. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osudio ga je na 30 godina zatvora.

Njemu je u nekoliko navrata predsjednik suda Karmel Ađijus odbio zahtjeve za puštanje na prijevremenu slobodu iako je Brđanin formalno ispunio uslove.

Nakon presude Haškog tribunala Brđanin je kaznu služio u Danskoj, odakle je prebačen u pritvor Haškog mehanizma za međunarodne krivične sudove iz zatvora u Danskoj 14. septembra prošle godine.

Razlog za njegovo prebacivanje je bio taj što je Danska obavijestila sud u Hagu da je prema svim njihovim zakonima Brđanin ispunio uslove da ga puste na slobodu i da više nemaju pravo da ga drže u zatvoru.

Tada su poručili da on više u Danskoj ne može da izdržava kaznu jer bi time prekršili njegova ljudska prava.

IGK reagovao na oslobađanje ratnog zločinca Radoslava Brđanina

Institut za istraživanje genocida Kanada je reagovao povodom puštanja na slobodu iz zdravstvenih razloga, bivšeg šefa Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti Krajina i osuđenog ratnog zločinca Radoslava Brđanina, kojeg je Haški tribunal osudio na 30 godina zatvora.

IGK smatra da je ova odluka suda nepravedna i sramna, da predstavlja poraz međunarodne pravde, uvredu i poniženja žrtava, kao i atak na istinu i pravdu.

To je težak udarac istini o zločinima i zločincima i pravdi za žrtve zločina, ne samo u BiH, već u čitavom svijetu.

Puštanje Brđanina na pslobodu predstavlja veliki rizik za pomirenja i ponovno uspostavljanje procesa priznavanja, poštovanja i tolerisanja drugog i drugačijeg u BiH.

Nauka je dokazała da je ratni zločinac Brđanin osmislio genocidni plan na područiju Krajine. Krivični tribunal ga je pravosnažno proglasio krivim za zločine koji uključuju progone, mučenje, deportacije i prisilno premještanje počinjene nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini, a naročito u Krajini“, naveli su iz IGK-a.

IGK smatra da onaj ko izvrši najteže oblike ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti, onaj ko za realizaciju nacionalističkih ciljeva Velike Srbije osmisli genocidnu plan sa ciljem uništenja ili progona specifičnih etničkih grupa, onaj koji za te ciljeve planira podjelu države BiH, onaj koji se uopošte ne pokaje za največe zločine poslije Drugog svijetskog rata u Evropi ne može biti pušten na slobodu.

Njegovo potpuna zatvorska kazna trebala je biti opomena budućim generacijama da se najstrašniji zločini protiv čovjeka i civilizacije ne isplate.