Foto: N. M./ Sarajevska sehara

Upravni odbor: “Finansijsko poslovanje BHRT-a krajnje rizično”

Finansijsko poslovanje Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT)- uprkos mjerama štednje na svim nivoima i smanjivanjem broja uposlenika – je krajnje rizično, ocjenjeno je na sjednici Upravnog odbora BHRT-a.

Kazali su kako zbog dugovanja prema njihovoj kući i rastu njihovih dugova prema dobavljačima su na rubu opastanka.

Zbog dugovanja prema BHRT-u po osnovu pripadajućeg prihoda od RTV takse i izvršenih usluga drugim korisnicima, obaveze prema dobavljačima rastu kao što su dugovanja za usluge grijanja, električne energije, dugovanja po osnovu poreza i doprinosa i sl., ovu kuću dovodi na sami rub opstanka uz prijeteću nekvidnost”, navode iz Upravnog odbora BHRT-a.

Problem je, dodaju, što BHRT ne može naplatiti milionska potraživanja koja premašuju 80 miliona konvertibilnih maraka.

Ukoliko bi BHRT uspio naplatiti potraživanja od RTV takse , BHRT bi mogao izmiriti sve svoje obaveze.

Finansijski problemi nadrastaju mogućnosti samog BHRT-a zbog neprovođenja Zakona o BHRT-u i Zakonu o sistemu javnog RTV emitiranja u BiH, za šta su odgovorne državne i entitetske vlasti.

Upravni odbor apelira na donošenje adekvatnih zakonskih rješenja koji će dugoročno rješiti pitanje naplate RTV pristojbe i stabilnog dugoročnog finansiranja.

U protivnom, ova kuća koja je osnovana s nakanom da pokriva cijelu BiH, suočiće se sa prestankom rada, uprkos činjenici što je reforma javnog RTV servisa jedan od 14 uvjeta za ispunjavanja kriterija za integraciju naše zemlje u EU”, navodi se u saopćenju UO BHRT.

Podsjetimo, BHRT ima da naplati više od 63 miliona KM od Radio-televizije Republike Srpske.