Video/ Amor Mašović stao u odbranu SDA i Sebije Izetbegović: “Ja sam meta – udarajte”

Nakon što su na predizbornom skupu SDA Amor Mašović i Sebija Izetbegović spominjali masovne grobnice i ubijenu djecu, a lider NiP-a podnio prijave CIK-u te najavio podnošenje krivičnih prijava zbog govora mržnje, Mašović se ponovo oglasio.

Ovaj put na drugom predizbornom skupu na kojem je stao u odbranu SDA i Sebije Izetbegović poručivši da je on “meta”, a ne oni.

Ja sam meta. Izvolite. Udarajte koliko god želite. U ovim prsima ima dovoljno snage, u ovoj glavi ima dovoljno pameti da se branim sam. Ne treba mi SDA ni bilo čija pomoć. (…)

Ja sam trebao biti optužen, a ne stranka i profesorica Izetbegović. Oni koji su se oglašavali u medijima apsolutno nemaju moralno pravo da budu tužitelji”, naveo je Mašović.

Video je objavila njegova stranačka kolegica, aktuelna ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, koja je pružila Mašoviću podršku.

Heroj jednog naroda. Moralni gigant, čovjek koji je napustio advokatsku kancelariju da bi po najdubljim jamama skupljao kosti napaćenog naroda, čovjek koji nikada nije pokazao ni trun mržnje, a gledao je djela mržnje drugih. Napadnut je od ljudi koji bi, na pomen njegovog imena, trebali ustati iz poštovanja”, navela je Turković.

Podsjetimo, Mašović je u svom obraćanju simpatizerima i članovima SDA rekao sljedeće:

Sve ove staze i stazice koje su se odvojile od ovog utabanog magistralnog puta vode samo na jedno mjesto. Vode vas u jamu Lanište duboku 22 metra i vode vas do cucle i flašice četveromjesečne Amile Džaferagić i vode vas u jamu Lipovača u Nevesinju duboku 66 metara, na čijem dnu nismo našli crvene gumene čizmice malog Amara Ploskića iz Mostara, što tog Bajrama krenu u Presjeku kod Nevesinja da provede svoj prvi Bajram sa svojom nanom.

Staze i stazice vode i do male novorođene Fatime Muhić u masovnoj grobnici u Potočarima. Te staze i stazice na kraju će nas odvesti u tekuće grobnice Drine, u Tomašice, u Srebrenice, u Lješevo i sve ove grobnice koje su do ovog časa pronađene.

Zato vam kažem, a vi opet po svojoj savjesti, jedno je sigurno. Bakir Izetbegović za predsjednika, SDA na svim nivoima, kantonalnim, federalnom i državnom nivou. Živi bili”, kazao je Mašović.

Sebija Izetbegović obratila se nakon njega i “nadovezala na njegovo obraćanje”, sa uvredljivijim izrazima.

Selam alejkum i dobro veče. Selamim vas, a selamim i luzere zakrvavljenih očiju, nesretnike i gubitnike koji su otpali od nas i krenuli groznim putevima koji će ponovo ako uspiju, kako reče naš Amor, voditi u Tomašice, logore, strašite i masovne grobnice”, rekla je Izetbegović.