Video – foto/ Kolaps u saobraćaju zbog rekonstrukcije pruge kod Remize

U sarajevskom naselju Otoka na raskrsnici kod Remize traju cjelodnevne gužve u saobraćaju zbog zbog rekonstrukcije tramvajske pruge.

U pravcu prema Ilidži stoji se duže u koloni, a saobraćajni policajci propuštaju vozila u samo jednoj traci – krajnjoj desnoj.

Slično se dešavalo kad su se radile i druge raskrsnice, pa se savjetuje vozačima da koriste alternativne pravce.

Strpljenja ipak treba imati jer građani Sarajevo će nakon 60 godina dobiti novu tramvajsku prugu. Tačnije, živimo historiju, ali ne bi začudilo da nas sutra probudi saopćenje SDA stranke kako ministar Šteta ne dozvoljava građanima da na miru voze.

Inače, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta skoro je sa radnicima koji rade na izgradnji nove tramvajske pruge, obavio testnu vožnja na prvoj dionici od Ilidže do Čengić Vile.

Do sada su, kako je kazao ministar saobraćaja KS, na kolosjeku dužine od oko 12 kilometara zamijenjene stare šine.

Pragove, koji su bili na staroj nefunkcionalnoj pruzi, zamijenio je novi podložni beton koji će dati dodatnu sigurnost, a u skladu sa europskim standardima urađena je i drenažna i odvodnja oborinskih voda, koja ranije nije postojala”, rekao je skoro Šteta.

Kazao je i da svi materijali koji su korišteni na izgradnji ispunjavaju evropske standarde te, tvrdi, garantuju kvalitet i sigurnost nove sarajevske pruge.

Ministar Šteta je najavio i da će svi radovi biti gotovi u ljeto 2023. godine.

Podsjetimo, izvođač radova je konzorcij kineskih kompanija China Shandong International Economic&Technical Cooperation Group Ltd. i China Railway No.10 Enginerring Group.

Tender je raspisan 10. marta, a odnosi se na gradnju tramvajske pruge ukupne dužine skoro 13 kilometara i na čijoj trasi će biti 20 stanica.

Gradnja će koštati 20 miliona eura, a novac je osiguran kreditom EBRD-a.

S obzirom na to da su neki od političara zamjerili ministru Šteti na tome što se odužila rekonstrukcija pruge, a konkretno iz SDA su ga prozvali i da podnese ostavku na šta je on odgovorio da se to neće desiti te da sve ide po planu.

Također je naveo da će podnijeti ostavku ukoliko pruga ne bude završena do 1. septembra.