Video/ Pogledajte predizborni spot SNSD-a i šta su sve Dodik i Željka Cvijanović prvog dana obećali

Danas je zvanično počela izborna kampanja u Bosni i Hercegovini.

Gradovima širom Bosne i Hercegovina jutros su osvanula nasmijana lica na plakatima koja će narednih mjesec dana tražiti podršku građana. Ta ista lica građane i njihove probleme neće znati naredne četiri godine…

Počinje jedini period kada građani mogu svoju sudbinu promijeniti i kada olovkom mogu kazniti za sve što je urađeno protiv njih.

Brojne stranke, ali i pojedinci od ranih jutarnjih sati objavljuju svoje plakate, poruke ali i spotove.

Zanimljiv je i spot Saveza nezavisnih socijaldemokrata, odnosno Milorada Dodika i Željke Cvijanović.

Međutim, posebno je zanimljivo da su i sa objavom spota poranili, obzirom da je na zvaničnom Youtube kanalu objavljen sat vremena prije zvaničnog početka kampanje, što je opet sasvim dovoljno da ova stranka bude kažnjena iako su minimalne šanse za to.

Podsjetimo i da su plakati ove stranke još jučer u podnevnim satima osvanuli širom gradova Bosne i Hercegovine.

Ali vratimo se na predizborni spot…

Dodik i Cvijanović građanima obećavaju kule i gradove, iako prema zvaničnim podacima SNSD u prošlom mandatu nije ispunio čak NITI JEDNO predizborno obećanje koje su dali prije četiri godine.

Ovaj put tvrde da se bore za veće plate i penzije (građani su na rubu egzistencije), za mrežu autoputeva (suvišno je bilo šta reći), da povećaju energetske kapacitete (uskoro u manjem bh. entitetu struja poskupljuje za minimalno 20 posto)…

Zanimljivo je da se u spotu pojavljuje i ruski ambasador u BiH, Igor Kalabuhov.

Pogledajte sva obećanja SNSD-a data u spotu.

Podsjetimo, Vijeće ministara BiH 6. juna usvojilo je nacrt budžeta, te odluku da se za održavanje Općih izbora posudivši 9,7 miliona maraka od Regulatorne agencije za komunikacije.

To je bilo nedovoljno, pa je 7. juna visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo odluku o finansiranju Općih izbora čime je osiguran dostatan iznos za održavnaje izbora – 12,5 miliona maraka.

Najveća promjenama koju je nametnuo visoki predstavnik tiče se sankcionisanja političkih subjekata i kandidata u slučajevima kada krše odredbe Izbornog zakona. Kazne su povećane trostruko.

Sa minimalne od 1.000 na 3.000 maraka, dok je maksimalna novčana sankcija sa 10.000 povećana na 30.000 maraka.

Pored tih sankcija CIK može narediti uklanjanje kandidata sa kandidatske liste ukoliko se utvrdi da je kandidat lično odgovoran za kršenje Izbornog zakona.

Na predstojećim opštim izborima biraju se članovi Predsjedništva BiH, predsjednik Republike Srpske, zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Narodnoj skupštini Republike Srpske, Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, Skupštinama 10 kantona.

Ukupno 3 miliona, 368 hiljada i 666. građana ima pravo glasa, uključujući i 69.966 birača koji su se prijavili za glasanje izvan BiH.