Video/ Završena rekonstrukcija pruge kod Remize, tramvaji uskoro počinju saobraćati

U Sarajevu je završena rekonstrukcija tramvajske pruge na raskrsnici kod Remize.

Značajno je poboljšana sigurnost svih učesnika saobraćaja, s obzirom na to da su tramvajska pruga i asfaltna površina bile u vrlo lošem stanju. Nije rijetkost bila da vozači prebacuju u manju brzinu i manevrišu između saobraćajnih traka.

Rekonstrukcija pruge na ovoj prometnoj raskrsnici je počela 3. septembra. Radovi na ovoj raskrsnici su duže trajali u odnosu na ostale raskrsnice od Čengić Vile do Ilidže zbog toga što se rekonstruisala i pruga prema samoj Remizi, tj. prema sjedištu preduzeća GRAS.

Ovim je završena rekonstrukcija pruge na svim raskrsnicama od Čengić Vile do Ilidže. U toku je rekonstrukcija pruge na okretaljci na Čengić Vili, a kada se ona završi bit će u potpunosti završena rekonstrukcija na spomenutoj dionici.

Predstavnik izvođača radova Osman Jahić je ranije ove sedmice izjavio za Televiziju Sarajevo (TVSA) da će vrlo brzo ova dionica pruge biti u upotrebi.

Pruga na tramvajskoj okretaljci na Ilidži bit će rekonstruisana tokom izgradnje pruge do Hrasnice, jer će na nju biti priključen krak prema ovom ilidžanskom naselju.

Konzorcij turskih kompanija Yapi Merkezi Insaat ve Sanayi A.S. i Yapiray Demiryolu Insaat Sistemleri ve Ticaret gradit će tramvajsku prugu prema Hrasnici.

Podsjetimo, izvođač radova je konzorcij kineskih kompanija China Shandong International Economic&Technical Cooperation Group Ltd. i China Railway No.10 Enginerring Group.

Tender je raspisan 10. marta, a odnosi se na gradnju tramvajske pruge ukupne dužine skoro 13 kilometara i na čijoj trasi će biti 20 stanica.

Gradnja će koštati 20 miliona eura, a novac je osiguran kreditom EBRD-a.

S obzirom na to da su neki od političara zamjerili ministru Šteti na tome što se odužila rekonstrukcija pruge, a konkretno iz SDA su ga prozvali i da podnese ostavku na šta je on odgovorio da se to neće desiti te da sve ide po planu.

Također je naveo da će podnijeti ostavku ukoliko pruga ne bude završena do 1. septembra.

Kako tramvajska pruga izgleda sada noću iz zraka možete pogledati u videu ispod.