Željko Komšić: “Dok su nas davili dobijali smo Ikar konzerve”

Koalicija “Željko Komšić za građansku državu” sinoć je u Gračanici na predizborbom skupu nastavila sa predstavljanjem svojih kandidata.

Kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić na početku svog obraćanja kazao je da mi imamo svoju državu, za razliku od mnogih naroda koje u Ujedinjenim nacijama tapšu po ramenima i govore im da su upravu, ali oni i dalje nemaju svoju državu.

Stoga, naveo je Komšić, moramo više cijeniti državu koju imamo jer smo se za nju izborili.

On je kazao da su se u susjedstvu probudile stare aveti koje sanjaju da mogu razvaliti ovu zemlju i realizirati ono što nisu uspjeli Milošević i Tuđman, i to žele ostvariti iscrpljivanjem, umaranjem i pritiskom. I zato mi, dodao je Komšić, toliko govorimo o važnosti države.

Država nije onakva kakvu smo je zamišljali u trenucima kad su Armija i MUP RBiH počeli 1994. nizati pobjede. Naglasio je da je tek da rečeno da se sa sukobima prestane, a do tada su nam slali Ikar konzerve da ne pomremo od gladi, i puštali da nas dave. Kad smo počeli ostvarivati pobjede, onda su rekli da smo ozbiljni, ide mir, zaustavljaj sve”, rekao je Komšić.

Kaže da su pristali na nepravedna rješenja (Dejtonski mirovni sporazum) samo da se rat zaustavi.

Pristali smo na Dejton da se zaustavi rat, u ime mira, na rješenja koja su nepravedna. Rečeno je da moramo provoditi reforme, poštivati ljudska prava, ići prema EU i NATO-u, i ima nas koji smo to ozbiljno shvatili, i složili se da hoćemo to, dok su neki šutili, i sve vrijeme su samo čekali trenutak da se mi umorimo, i da nastave po starom.

To su dočekali, napadali su nas i u ove četiri godine i opet smo ih uspjeli zaustaviti, ali oni neće odustati od svojih planova. Sad kad smo uspjeli da se ponovo odbranimo, da ne bi bilo da se stalno samo branimo, odlučili smo da preuzmemo inicijativu, da krenemo u napad i zato se zalažemo za građansku Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Komšić.

On je kazao da se mora uspostaviti princip jedan čovjek jedan glas na nivou cijele države, te istakao da se zalaže za Bosnu i Hercegovinu u kojoj će svi građani biti jednaki, i da nas država štititi kao pojedinca.

Osvrnuo se i na dešavanja u vezi sa najavljenom utakmicom Nogometnog saveza sa reprezentacijom Rusije

Naš Vlatko Glavaš je i Hrvat i katolik, i niko mu to nije osporavao dok nije zaigrao za Reprezentaciju Bosne i Hercegovine, pa su mu to onda osporavali i porodici i prijateljima. Danas Vlatko ne može priđe blizu Nogometnom savezu, iako je bio kapiten, zato što navodno nije dobar Hrvat, zato što ga ne gura HDZ.

E, vidite mi se borimo za takvu državu u kojoj nećemo vagati hrvatstvo, bošnjaštvo ili srpstvo, u kojoj nećemo vagati nečiju vjeru, nego ćemo vagati koliko je neko stručan i koliko mu je stalno do Bosne i Hercegovine.

Po nama i Vlatko, i Sergej Barbarez i svi ti ljudi koji su ginuli u tome dresu trebaju da budu u tome savezu a ne ovi indijanci koji nam svaljuju pola svijeta zato što su zamislili da pomognu Putinu da se odigra utakmica sa Rusijom pred sami početak svjetskog prvenstva, i to nam govori šta se desi kada imamo 2:1 protiv Bosne i Hercegovine, plus koji domaći izdajnik”, poručio je Komšić.