Željko Komšić odgovorio Krišto: “Presude iz Haaga govore za kakvu BiH se HDZ borio”

Član Predsjedništva BiH, Željko Komšić reagovao je danas na izjave kandidatknje HNS-a za člana Predsjedništva BiH, Borjane Krišto.

Podsjetimo, ona je BiH nazvala “državnom zajednicom tri konstitutivna naroda”.

Bosna i Hercegovina nije nikakva ‘državna zajednica’. Gospođa Krišto očito još uvijek nije stigla pročitati prvu rečenicu Člana 1 Ustava Bosne i Hercegovine koji kaže ‘Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada ‘Bosna i Hercegovina’, nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom ovim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama’“, kazao je Komšić.

Komšić je dodao da što se tiče toga za kakvu BiH se HDZ borio, tu je stvar jasna, i ta borba je opisana u presudama međunarodnih sudova.

Podsjetimo, Krišto je navela kako se “nada da će se oduprijeti svim silama, ugrozama i izazovima koji se danas nalaze pred njima, napose pred hrvatskim narodom u BiH”.

Ne možemo da se ne upitamo, živimo u slobodi u kraljevskom gradu Jajcu u BiH. Znamo odgovore, ali pitamo se da li je to BiH za koju su se borili hrvatski branitelji i utkali svoj život u njenu slobodu i temelje? Da li je to pravna i demokratska država? Odgovore znamo.

Živimo u BiH kao državnoj zajednici tri konstitutivna naroda. Imamo nepravedno ustrojenu BiH, imamo stalne nasrtaje na naša Ustavom zajamčena prava konstitutivnog naroda. Ali, poručujemo s ovog mjesta, BiH je i naša domovina i domovina hrvatskog naroda.

Samo takva može imati sigurnost, opstojnost i budućnost. Jedan narod bira drugom predstavnika u Predsjedništvu i domovima naroda. Izborni zakon se mora promijeniti kako je reko u odluci Ustavni sud – da hrvatski narod svojom većinskom voljom bira svoje predstavnike”, poručila je Krišto.