Zoran Milanović: “Genocid je politička metrika, neću se svaki put izvinjavati”

Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske danas je na berbi grožđa organiziranu za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Hrvatskoj, na insistiranje novinara komentirao svoje ranije izjave o genocidu u Srebrenici.

Imam potrebu govoriti o tome što je genocid“, kazao je Milanović u komentaru da je na ručku sa učesnicima regionalnog samita u Sloveniji još jednom rekao da “postoje razne vrste genocida, a u Srebrenici nije bio genocid” nad Bošnjacima u ljeto 1995. godine.

Genocid je politička metrika, nešto što je jedna grupa ljudi odredila. To nije prirodni zakon. Ne smije biti svetih krava“, rekao je i dodao da se neće svaki put izvinjavati.

Govorio je i o druženju sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom na njegovu imanju, kazavši kako je to bio “razgovor uz kafu”.

U interesu svih u BiH je da se Daytonski mir poštuje. Je li to dovoljan razlog za odlazak kod Dodika na njegovo imanje“, upitao je Milanović.

Nije normalno da ja nakon dana proslave oslobođenja Jajca, starog grada Hrvoja Vukčića Hrvatinića, umjesto na druženje s Bošnjacima i njihovim predstavnicima, kojima je Hrvatska vojska omogućila da bez ispaljenog metka dođu u svoj grad, da ja idem kod Dodika. Ali takvo je vrijeme. Hrvatska vojska je oslobodila Jajce, nitko drugi“, tvrdi Milanović.