Zoran Milanović ponovo negirao genocid u Srebrenici, Dodik ga podržao

Diplomatski skandal kojeg je izazvao Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske desio se na radnom ručku predsjednika zemalja Zapadnog Balkana u procesu Brdo-Brijuni.

Beogradski list “Danas” je prvi objavio da je Milanović ponovio svoju raniju izjavu da u Srebrenici nije bio genocid, a što je kasnije potvrđeno novinarki N1 iz više izvora.

Naime, Milanović je rekao “da ima raznih vrsta genocida, ali da se on nije desio u Srebrenici”.

Na njegovu izjavu je oštro reagovao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović koga su podržali i ostali lideri prisutni za stolom koji su upozorili Milanovića da je istina o julu iz 1995. godine u Srebrenici potvrđena pred Haškim sudom te da se uopće ona ne treba propitivati.

Rečeno nam je i to da ovom incidentu nije prisustvovao Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, ali je zato Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH podržao Milanovića, a budući da predsjednik Hrvatske često ponavlja ovu svoju skandaloznu izjavu ona se može shvatiti i kao zvaničan stav ove susjedne države.

O tome je pisao i Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica koji je na Twitteru reagovao na ovo što je Milanović rekao.

Poenta negiranja genocida u izvedbi Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske je da nas na to navikne, normalizuje. Biva, u Hrvatskoj je to incident, izuzetak. Da bude jasno, kad šef hrvatske države negira genocid, to je onda zvanični hrvatski državni stav. I odsad će imati i pripadajući”, poručio je Suljagić.

Podsjetimo da je na ovogodišnji samit Brdo-Brijuni prošao prvi put bez usvajanja deklaracije zbog toga što Milanović nije dobio podršku da se u tekst ubaci sintagma o legitimnom predstavljanju.

Sigurno je da je i ovim skandaloznim izjavama Milanović dodatno pokvario raspoloženje i atmosferu na ovom događaju.

Podsjetimo i to da se ne zna šta će u budućnosti biti sa samitom Brdo-Brijuni budući da sve manje vlada interes za njim, a predsjednik Slovenije Borut Pahor, zemlje koja je zajedno sa Hrvatskom i inicijator ovog susreta, uskoro odlazi u penziju.