Bakir Izetbegović smatra da bi “Trojka” trebala pozvati SDA u koaliciju

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je nakon današnje sjednice Predsjedništva te stranke, naveo da je SDA unatoč agresivnim medijsko-propagandnim napadima i neprincipijelnim udruživanjima političkih oponenata, ostvarila jedan od najboljih ikada postignutih izbornih rezultata.

SDA je ubjedljivi pobjednik izbora i imat će najviše mandata u parlamentima na svim nivoima vlasti. Zadržan je, a u pojedinim kantonima popravljen rezultat iz 2018. godine, što je izuzetan uspjeh u okolnostima koje su proizvedene pandemijom, ekonomskom krizom i konstantnim blokadama“, rekao je Izetbegović.

Kazao je da je odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona BiH išla isključivo u korist HDZ-u.

Izetbegović je naglasio da je HDZ odlukom visokog predstavnika postao nezaobilazan faktor u formiranju vlasti na nivoima FBiH i BiH.

Visoki predstavnik istovremeno ignoriše decenijama prisutne diskriminacije u entitetu Republika Srpska, dok nam brojevi ukazuju da diskriminacije hrvatskog naroda u FBiH nema, jer oni tamo imaju pozicije i funkcije, čak i više nego im pripada po Ustavu. U Republici Srpskoj je s druge strane evidentna diskriminacija hrvatskog i bošnjačkog naroda“, kazao je predsjednik SDA.

Kako je kazao, od Schmidta se traži da ne preskače probleme, nego da ih sistematski rješava.

Potrebna su identična rješenja u Domu naroda FBiH i Vijeću naroda RS, kao i kod izbora predsjednika entiteta, jer bošnjački i hrvatski narodi u tom entitetu polako prestaju biti politički faktori“, kazao je Izetbegović.

Pozvao je OHR da eliminiše diskriminatorska rješenja u RS, gdje se kroz Vijeće naroda RS-a mogu izgubiti mehanizmi vitalnog nacionalnog interesa.

Dodaje da je opasno mijenjati etnički raspored funkcija u FBiH, a iz toga izuzeti funkcije u RS.

Nametnutim rješenjima je rečeno da premijer i predsjednik FBiH ne mogu biti iz istog naroda, dok u RS to mogu biti dva Srbina“, napomenuo je.

Dodao je da OHR treba osigurati implementaciju elektronskog glasanja kako bi se spriječile krađe, jer bez toga ne može biti fer i poštenih izbora u Bosni i Hercegovini.

Izetbegović je kazao da Trojka trenutno ima veći kapacitet od SDA u Kantonu Sarajevo, te da smatra kako treba napraviti jaku koaliciju koja neće izbaciti jedan bitan segment.

Iz njegovih riječi mnogi su zaključili da bi SDA rado prihvatila poziv Trojke da zajedno vladaju u KS?!

To su stranke koje podržavaju Srbi, stranke koje podržavaju Hrvati, stranke koje podržavaju Bošnjaci tradicionalisti i stranke koje podržavaju ljevičari. To su četiri komponentne bh. društva.

Na sve se treba osloniti u situaciji u koju očigledno ulazimo; s ratom u Ukrajini, s inflacijom, s eventualnim nedostatkom energenata, sa svim blokadama koje imamo u BiH… SDA odgovara takav odgovoran pristup”, kazao je.

Ustvrdio je i da je SDA ostvarila odličan rezultat na izborima, a da je on popravio sve dosadašnje rezultate za člana Predsjedništva BiH.

Generalno, kada uzmete dva bloka, odnos je 3:2 u njihovu korist. Dobio sam 40 posto od 100 ljudi, sam. Zaostajem 10-12 posto za SDA. Tačno toliko i Bećirović zaostaje za ‘jedanaestorkom’. SDA ima jednak odnos u odnosu na 11 stranaka, 3:2. O nekoj razlici, nepodršci prema meni – nema ni govora. Dapače, ona je minimalno povećana”, rekao je.

Izetbegović je kazao da su mu kolege u SDA čestitale na rezultatu i predizbornoj kampanji.

To je čudesan rezultat s obzirom na napade… Ne mogu nadjačati 11 ljudi. Ne može jedan jač čovjek nadjačati 11 djece”, kazao je.

Na pitanje da li će SDA podržati mandatara za sastav Vijeća ministara BiH iz HDZ-a, Izetbegović je kazao:

Imamo dva člana Predsjedništva BiH iz FBiH. To je pitanje za njih. Ono što oni podrže, podržat će i SDA. Dobili su ljudi odgovornost, pa zašto bi SDA nosila odgovornost umjesto njih.

Neka se tri člana Predsjedništva BiH dogovore, a SDA neće biti remetilački faktor niti će tražiti nešto nemoguće. Politika je umijeće mogućeg, sa svim okolnostima i odlukama, nametnutim i ovakvim i onakvim. Treba zadržati sigurnost i stabilnost u zemlji”, zaključio je.