Beširević kazao da je propustio vozilo jer je rekao da “nema šta za prijaviti”: “To će mi skratiti život”

Ahmed Beširević potpisao je s Tužilaštvom Bosne i Hercegovine sporazum o priznanju krivice za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja i primanje dara i drugih oblika koristi, dok je Odbrana prvooptuženog Špire Subotića završila dokazni postupak.

Predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Mirsad Strika kazao je kako je Vijeće primilo sporazum o priznanju krivnje za drugooptuženog Beširevića i da će se postupak tokom današnjeg suđenja nastaviti voditi samo protiv Subotića.

Uložen je sporazum i mi ostajemo kod njega”, rekla je tužiteljica Maja Ilić-Stupar, nakon čega su Beširević i njegov branilac Asim Crnalić napustili sudnicu.

Optužnica tereti Ahmeda Beširevića da je u svojstvu službenog lica u institucijama BiH, iskorištavanjem položaja i ovlaštenja, odnosno ne izvršivši svoje službene dužnosti, pribavio drugome korist i nanio štetu državnom budžetu.

Radoslav Stević, svjedok Odbrane Subotića, kazao je da radi na carini od 1998. godine kao vođa smjene i da od tada radi sa optuženim.

Na upit branioca Dušana Tomića da li carinik može pustiti teretno vozilo bez kontrole na putničku traku, svjedok je rekao da može ukoliko vozač nema robu za prijaviti i ako je velika gužva kako ne bi stvarali “čep“.

Stević, koji je ranije svjedočio i kao svjedok Tužilaštva BiH, kazao je da mu je poznat slučaj propuštanja vozila iz Hrvatske, kada su Beširević i Subotić kontrolisali ulaz i izlaz.

Osoba zadužena za izlaz nema nikakvu odgovornost i nadležnost za ulaz”, rekao je on.

Svjedočeći u svoju korist, Subotić je ispričao da je 14. januara 2020. godine propustio vozilo Zorana Jovanovića, jer mu je rekao da nema ništa za prijaviti, odnosno da prevozi “zbirnjak“, što je njima značilo kao polovna roba ili roba od selidbe ispod vrijednosti od 300 eura.

Nikad niko nije dolazio sa čišćim papirima na prelaz od Zorana, to je trajalo tri i po godine”, kazao je on objašnjavajući da je imao povjerenja u njegovu riječ, ali da ga je tada iznevjerio.

Prevaren sam i to će mi skratiti život”, rekao je on.

Subotić je kazao da je kroz prozor vidio na sjedištu pored Zorana vrećicu sa začinima, odnosno aromama za nargilu, za koje mu je rekao da vozi za kafanu.

On je kazao da je vozilo koje je prešlo na ulazu koji je kontrolisao Beširević, 29. maja moralo biti pregledano, jer su dobili dojavu za te registarske oznake.

Tablica stoji, to se moralo pregledati, da je moj tata rođeni. To se rješava i zove se šef smjene. (…) Ali on je mlad čovjek, zaljubljive prirode, možda je telefonirao pa nije pogledao tablice”, rekao je Subotić.

Na upit branioca Tomića da li je uzeo kovertu s novcem od Jovanovića, kako je on kazao tokom svjedočenja u ovom predmetu, Subotić je odgovorio da nije i da postoje snimci kamera koji to potvrđuju.

Subotić je optužen u svojstvu službenog lica u institucijama BiH, iskorištavanjem položaja i ovlaštenja, odnosno za neizvršavanje svoje službene dužnosti, čime je pribavio sebi i drugima korist, te nanio štetu budžetu BiH, primio dar za sebe i drugoga da u okviru svoje funkcije ne izvrši što bi morao izvršiti, odnosno posredovao pri ovakvom podmićivanju.

Tužilaštvo BiH je uložilo dodatne dokaze, odnosno dvije presude protiv Zorana Jovanovića i Mile Ilića, što je Odbrana osporavala, jer su oni ispitani u svojstvu svjedoka dok su bili optuženi, ali na osnovu iskaza prije nego su i sami bili inkriminirani.

Suđenje će se nastaviti 24. oktobra, kada je planirano razdvajanje predmeta i iznošenje završnih riječi.