CIK ažurirao rezultate za Kanton Sarajevo: SDA blago odmakla NiP-u, NES ponovo iznad tri posto

Centralna izborna jedinica ažurirala je glasove za Kanton Sarajevo.

Ono što nas sve zanima odmah jeste stanje između Stranke demokratske akcije i Naroda i Pravde, a nakon novog ažuriranja SDA je blago odmakla u odnosu na jučerašnji dan.

Podsjetimo, SDA je bježala NiP-u za samo 89 glasova, odnosno 0,06 posto, dok danas prednost iznosi 435 glasova, odnosno 0,27 posto.

SDA je stranka koja je u odnosu na jučerašnje ažuriranje napravila najveći pomak.

Stranka demokratske akcije sada ima 29.46o glasova, a Narod i Pravda 29.025 glasova.

Slijedi ih SDP sa 24.521 glas, Stranka za BiH sa 20.220 glasova, Naša stranka sa 18.369 glasova, DF sa 14.073 glasa.

Još uvijek traje “mrtva bitka” između novoosnovanog pokreta “Za nove generacije” i NES-a. Da budemo precizniji ZNG se bori za dva mandata, dok se NES bori za jedan mandat. Sve zavisi od toga da li će NES preći prag od tri posto.

Za nove generacije imaju 6.017 glasova, dok NES broji 4.807 glasova i na 3,05 posto su.

Također, nakon jučerašnjeg ažuriranja i pada NES-a počele su da kruže informacije o velikom ponavljanju brojanja glasova u Starom Gradu.

Stranka SBB još je na istom, odnosno ispod praga od tri posto.

Foto: CIK BiH
Foto: CIK BiH

Na biračkom mjestu u Sokolović Koloniji fali 140 listića?!

Danas u poslijepodnevnim satima objavljena je informacija da se u većini općina u Kantonu Sarajevo vrši ponovno brojanje glasova.

Danima mediji upozoravaju na brojne nepravilnosti koje su se događale, ili koje se još uvijek događaju, kada je izborni proces u pitanju.

Drama za Skupštinu Kantona Sarajevo ne prestaje, a dvije su glavne “mrtve bitke”, i to ona ko će biti prvi Narod i Pravda ili SDA, te ona druga da li će nova stranka “Za nove generacije” dobiti dva mandata ili će NES da dobije jedan mandat, kao što smo i naveli gore.

Jedna od posljednjih informacija koja je došla do naše redakcije jeste da u jednom biračkom mjestu u Sokolović Koloniji fali oko 140 glasačkih listića.

Kako kaže izvor Sarajevske sehare upravo se radi na provjeri toga.

Radi se o biračkom mjstu “131A068” u Petoj osnovnoj školi.

Inače, u ovoj izbornoj jedini ubjedljivo je prva stranka Narod i Pravda sa 122 glasa.

U skoro svim općinama u KS ponovno se prebrojavaju glasovi, stižu novi zahtjevi

Kako mediji saznaju iz Općinskih izbornih komisija u Kantonu Sarajevo i to Centar, Novi Grad, Stari Grad, Ilidža, Vogošća ponovo se broje glasovi sa određenih biračkih mjesta po naredbi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Ovu informaciju za Općinu Stari Grad Sarajevo potvrdila je za N1 Nevzeta Mulalić, predsjednica tamošnje izborne komisije.

Kako je objasnila jučer su se ponovo brojali glasovi sa šest biračkih mjesta i to za pojedine nivoe vlasti.

Razlog po kojem je CIK BiH naredio ponovno brojanje glasova je da broj glasova u glasačkim kutijama nije jednak ukupnom broju glasačkih listića.

Također, Mulalić je za N1 pojasnila da danas počinje ponovno brojanje na ukupno 11 biračkih mjesta sa područja ove općine i to jedno zbog pakovanja materijala, a ostalih 10 zbog objedinjavanja izbornih rezultata i brojanja glasačkih listića.

Sa navedenih biračkih mjesta brojat će se također listići sa određenog nivoa vlasti.

Stižu i novi zahtjevi za dodatno brojanje glasova, do sada je pristiglo još njih 10 koji se obrađuju prvo u Centru za obradu podataka.

N1 saznaje da su navedeni razlozi isti ili slični i u drugim sarajevskim općinama u kojima se vrši prebrojavanje.

Maksida Pirić, portparolka CIK BiH da posmatrači moju biti obaviješteni za ponovno brojanje glasova i da se sve trenutno radi po naredbi CIK-a, a kada se izvrši objedinjavanje i potvrđivanje rezultata tek idu prigovori odnosno zahtjevi stranaka za ponovno brojanje.